ANNONS

Hunden Greta lär barnen läsa: ”Får dem att våga”

Hjälte, Matte: Karin Hallengren, Hund: Greta
Hunden Greta är nominerad till Min lokala Sundbybergshjälte 2020. Här med matte Karin Hallengren.
Med huvudet i knät läser barnen högt för den treåriga Golden Retriever-tiken. Under sin tio veckor långa praktik på Kymlingeskolan lärde Greta barnen att läsa. Från att ha det svårt att läsa barnen nu läsa högt i grupp. Nu nomineras Greta till Min lokala hjälte 2020 för sin fina insats.
ANNONS

När den rosa selen åker på vet hon att det är dags att gå till jobbet och hela kroppen sprätter av lycka. Golden retrievern Greta utbildas till läs- och terapihund och praktiserar på Kymlingeskolan och Duvbopark. Där lär hon barn att läsa och ser till att äldre tar sig upp och går. Oavsett var hon är så sprider hon såväl glädje som lugn.

Främst är hon en språngbräda för barn som har svårt att läsa för andra.

– Hon ställer ju inga krav. Man kan staka sig 200 gånger – det kommer inte Greta att höra, hon är helt värderingslös i situationen. Det gör att barnen vågar, berättar matte Karin Hallengren.

Hjälte, Matte: Karin Hallengren, Hund: Greta

Greta är snäll och social. Foto: Pekka Pääkkö

Barnen får själva välja var Greta ska placeras. Oftast ska hon ligga i knät medan de läser. Efter varje lässtund får de välja en aktivitet att genomföra med Greta. Det kan vara rapportering, en liten agility-bana eller att spela spel. Hittills har det nått bra resultat.

– Barnen utvecklar en säkerhet och trygghet, att de tror på sig själva att de kan och vågar. De får både bättre självförtroende och bättre självkänsla, säger Marie Nyhed, rektor på Kymlingeskolan.

Visade att hon ville göra mer

Initiativet att bli en arbetande hund kommer i stort sett från Greta själv.

ANNONS

– Jag skaffade henne med tanken att vi skulle gå på agility, hon och jag, och tänkte att det skulle vara bra så. Men hon har visat att hon vill göra mer, att hon vill bli stimulerad, säger Karin Hallengren.

Hjälte, Matte: Karin Hallengren, Hund: Greta

Greta väntar på certifiering.

Efter att ha blivit tipsade om att utbilda Greta till läs- och terapihund gjordes ett lämplighetstest på Hundens hus. Hon var lämplig, och utbildningen och praktiken påbörjades. Nu är det bara certifieringen kvar och Greta har precis inlett med en grupp nyanlända som ska lära sig svenska. Hur det kommer gå får tiden utvisa.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.