ANNONS

Hyllades som hjälte – nu har träningsgruppen växt

Sofia Nybom
Sofia Nybom och hennes lag tränar vidare mot nya mål. Och i vår har hon chans att vinna ännu ett hedersamt pris.
I fjol blev basketledaren Sofia Nybom utsedd Min lokala hjälte i Solna. Nu har hennes lag för barn och unga med autism fått fler deltagare, och gruppen tränar vidare mot nya mål.
"Jag har jättebra hjälp av tre andra tränare och vi har delat upp oss i två träningsgrupper".
ANNONS

Huvudstabon Sofia Nybom startade AIK Basket Stars, laget för barn och unga med autism. Hennes stora engagemang gjorde att hon utsågs till Min lokala hjälte i Solna, och fick ta emot priset vid en ceremoni i centrum.
– Men den största vinsten är att få vara med och se hur barnen utvecklas, sa hon vid prisutdelningen.

Sofia Nybom är vår lokala hjälte – firar med fika

Vinsten firade hon tillsammans med laget med bullar och saft på en träning. Nu, några månader senare minns hon utmärkelsen med stolthet.

– Det kändes oerhört ärofyllt bara att bli nominerad, säger hon.

Tränar vidare mot nya mål

I laget är den yngsta åtta år, den äldsta 18. Det här är femte säsongen för laget, som har haft fullt upp den senaste tiden och nya mål som väntar framöver, bland annat slutspel i Göteborg en helg i maj. Sedan hjälteutmärkelsen har fler fått upp ögonen för verksamheten och deltagare från olika delar av Stockholm tillkommit.

– Jag har jättebra hjälp av tre andra tränare och vi har delat upp oss i två träningsgrupper.

I mars har Sofia Nybom chans att vinna ett annat pris, som årets eldsjäl.

ANNONS

”Gillar inte att stå i centrum”

För Sofia Nybom är alla som lägger tid på ideellt engagemang för barn och ungdomar vardagshjältar. Men själv ser hon sig inte som någon hjälte och gillar inte rampljuset:

– Jag gillar egentligen inte att stå i centrum, men jag gör det här för att jag tycker är viktigt för barnen och försöker tänka att det är för en god sak jag gör det, säger hon.

– Intresset för ungdomslag för funktionsnedsatta har exploderat. Här i Solna har AIK både ett innebandy- och fotbollslag och man uppmuntrar till att starta sådana verksamheter. Men det krävs ju eldsjälar.

Vem vill du se som hjälte?  Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat ett liv, eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.