”Idrott kan vara det som räddar en”

Lokal Hjälte, STSB, Nr 7. Issam Hariri
Issam Hariri vill få barn och unga i förorten att röra sig mer.
Issam Hariri, 24, är rastansvarig på Bäckahagens skola. Förra året tog han initiativet till en idrottsfestival som nu vuxit till Rörelsefestivalen för barn och unga i hela stadsdelen.
– Jag vill göra skillnad, säger han.
Nu är han nominerad till Min lokala hjälte i söderort.

Issam Hariri är barnens favorit på Bäckahagens skola. Han hittar på roliga rastaktiviteter och sommaren ordnade han initiativet till en festival för elever på skolan. Det blev succé och i sommar arrangerar han tillsammans med kollegan Alexander Roka en idrottsfestival för barn och unga i hela stadsdelen. Till sin hjälp har de fyra ungdomar som har deltagit i planeringen och förberedelsearbetet sedan i januari.

– Barn och unga rör på sig för lite idag. Vi vill skapa meningsfulla aktiviter, främst i socioekonomiskt utsatta områden.

Festivalen kommer att vara i Bandängens parklek mellan den 5 och 9 augusti. Åtta lokala idrottsföreningar kommer att  vara på plats och barnen kan pröva på olika idrotter som kampsporter, fotboll och handlboll.

– Det finns inte en enda station där man bara hänger. Allt ska vara aktivitet. Vi kallar den Rörelsefestivalen eftersom det handlar om rörelse och för att vi är en rörelse. Målet är att att barn ska slussas vidare till de lokala idrottsföreningarna, säger Issam Hariri och fortsätter:

– Samhällsklyftorna växer och vi vill minska segregationen genom att höja medlemsantalet till idrottsföreningar. Genom meningsfulla aktiviteter främjar vi den fysiska och psykiska hälsan.

Vad driver dig?

– Att göra skillnad. Jag vill ge tillbaka. Tack vare min familj gick det bra för mig, men det hade lika gärna kunnat gå snett. Alla har inte samma förutsättningar eller får det stöd som de behöver. Idrott kan vara det som räddar en.

Vad betyder det att bli nominerad till min lokala söderortshjälte?

– Det är jättekul att bli nominerad. Jag ser det som ett kvitto på att jag är på rätt väg med det jag gör. Jag hoppas att fler barn och unga ser upp till det och kanske vill jobba tillsammans med mig. Det skulle vara väldigt kul.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners