Ilse vill bryta ensamheten bland Salems äldre

Inger Madsen är en av de äldre som får stöd av Ilse Forsberg genom väntjänsten, här är de båda tillsammans i Rönninge Centrum.
Inger Madsen är en av de äldre som får stöd av Ilse Forsberg genom Väntjänsten.
Ilse Forsberg är Salemsbon som står på de äldres sida. Genom Väntjänsten ger hon stöd till dem som både känner ensamhet och kan behöva en extra hand i vardagen. Ilse är en av de nominerade till min lokala Botkyrka-Salemhjälte.

Hon berättar att hennes spontana reaktion då hon fick veta att hon nominerats till min lokala Botkyrka-Salem hjälte och skulle intervjuas var ”aldrig i livet”.

– Men så tänkte jag att nu är jag så pass gammal så då kanske jag kan visa upp vad jag gör. Jag gör ju något bra faktiskt, säger Ilse Forsberg.

Att hjälpa och finnas till är en självklarhet för Ilse som har en bakgrund som bland annat gruppchef inom äldreomsorgen i Salem. Nu mera sitter hon ”bara” som politisk ordförande i kommunala pensionärsrådet, som ersättare i socialnämnden och kommunfullmäktige.

Väntjänsten har ett större syfte – att komma åt och bryta den ensamhet många av Salems äldre befinner sig i.

– Man är sig själv närmast på något sätt, det är en annorlunda tid vi lever i. Vi har inte tid för varandra på samma sätt.

Varför vill du hjälpa andra människor?

– För att folk har behovet av det, och jag tycker att kan man hjälpa andra så ska man göra det. Det du ger får du tillbaka, säger Ilse Forsberg.

Det är två kategorier av äldre som får Ilse Forsbergs stöd. Dels de som vårdar en anhörig hemma. Dels den grupp som kämpar med ensamhet. Det kan handla om att Ilse skjutsar till läkarbesöket, följer med när det ska handlas mat eller ger stöd av mer social karaktär.

– Det är väldigt mycket ensamma damer och det är ju tyvärr för att männen lämnar oss tidigare.

Varje vecka pratar Ilse i telefon med två av dessa kvinnor.

– De pratar om vad som har hänt under veckan och vad de läst i tidningarna eller sett på tv. De har ingen att prata med, de är ensamma och har inga anhöriga.

 – Det är just de här ensamma som det är problem med tycker jag, som verkligen behöver både stöd och hjälp i sin vardag – och framförallt att de har någon som bryr sig om dem.

Och det gör du?

– Ja, definitivt, absolut.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners
Lokala partners