Ingela kan konsten att se alla barn

Barnskötaren Ingela Eriksson som är nominerad till min lokal hjälte i Huddinge. Hon jobbar på förskolan Lövsångaren i Segeltorp. Med på bild Theo och Emilia Min lokala hjälte
Barnskötaren Ingela Eriksson med barnen Theo och Emilia på Lövsångaren i Segeltorp.
”Alla barn behöver en Ingela.” Med de orden har barnskötaren Ingela Eriksson, på förskolan Lövsångaren i Segeltorp, nominerats till Min lokala Huddingehjälte 2019.
– Barn är så lätta att få glada. De ropar glatt Ingela när de kommer på morgonen. Det är det som driver mig, säger hon.

Ofta handlar rubriker om förskolan om stressad personal och stora barngrupper.

Men Ingela Eriksson känner inte igen sig i bilden.

Gör smycken på fritiden

Hon tror att det är hennes konstnärliga sida, att hon gör smycken på fritiden och olika konstverk med barnen, som håller gnistan uppe. Nu har hon nominerats til Huddingehjälte, för sin förmåga att se alla barn och skapa trygghet och en kreativ vardag.

– Det kan vara vikariebrist. Men jag är snart 60 år och tycker är det jättekul att gå till jobbet. Det kan handla om att göra ett krokodilskelett med barnen, eller plocka stenar i skogen. Min pappa sa att man ska vakna upp på morgonen och känna att man gör något bra, säger Ingela Eriksson.

Barnskötaren Ingela Eriksson som är nominerad till min lokal hjälte i Huddinge. Hon jobbar på förskolan Lövsångaren i Segeltorp.

Barnskötaren Ingela Eriksson som är nominerad till min lokal hjälte i Huddinge.

Som barnskötare har Ingela varit med om två händelser som sticker ut. För drygt 20 år sedan jobbade hon med en autistisk flicka som ofta slogs och hade svårt att leka med andra barn. Men Ingela, som intresserat sig för barn med olika behov, fick en särskild kontakt med flickan.

– Jag var bestämd, men snäll, och hittade på klurigheter. En dag slog hon ett annat barn som började blöda. Efter den händelsen, när hon såg blodet och vi pratade om det, förändrades flickan. Hon började lyssna på vuxna och blev den som tog hand om andra barn på särskolan senare. Föräldarna har sagt att de är evigt tacksamma till mig, berättar hon.

Daglig nackvärk stoppar inte

En annan händelse som präglat henne är när hon skulle ta hand om ett barn som fastnat i en isig pulkabacke. Ingela ramlade själv och slog i huvudet så pass att hon fick en whiplashskada och fortfarande, 12 år senare, går runt med nackvärk dagligen.

– Men jag ångrar det inte. Det är bara tråkigt att leva med värken. När jag väntade mitt andra barn blev jag allvarligt sjuk och var nära på att dö. Efter det har jag fått en annan livssyn, och inte klagar på småsaker.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners