ANNONS

#Järvahjältar: Agenter med hjärta för orten

 Angelo Chamas och Rashad Shani.
Angelo Chamas och Rashad Shani.
Järvahjältarna Angelo Chamas och Rashad Shani driver en sportagentur för unga elitidrottare i Järva.
De vaskar fram talanger och hjälper dem att ta sig hela vägen till toppen.
– Vi vet hur det är att växa upp här. Sporten räddade mig, säger Angelo Chamas.
ANNONS

Angelo Chamas och Rashad Shani startade BST Sport Agency för ett halvår sedan. BST står för blod, svett och tårar.

– Blod, svett och tårar är allt som krävs för att lyckas, och det är så vi är där vi är idag, säger Angelo Chamas.

BST Sport Agency ger rådgivning till unga killar från förorterna som tränar på elitnivå. En av dem är Alexander Bwambale, 20 år från Tensta, som blev nordisk mästare i boxning i april. Även fotbollsspelaren Gabriel Krstic, 17 år från Rinkeby, som är kallad till landslaget för U17, tillhör deras stall.

– Det är synd att de här talangerna inte uppmärksammas mer. Det krävs mycket för att ta sig så långt när man är från områden som våra, säger 21-årige Angelo Chamas.

Det krävs mycket för att ta sig så långt när man är från områden som våra

Han är själv uppvuxen i Husby och säger att sporten räddade honom. Han var en lovande fotbollsspelare och tror att han hade kunnat gå långt om han fått rätt stöd som ung.

Nu bor han i Kista och jobbar som elevassistent på Kista grundskola.

Rashad, 26 år, är uppvuxen i Tensta och jobbar på Arbetsförmedlingen med ungdomar, han var också en lovande fotbollsspelare som ung.

De lärde känna varandra när de båda var elevassistenter på Kista grundskola, och de är engagerade i många ungdomar i området, även de som inte idrottar på högre nivå.

ANNONS

– Det är svårt att blomma ut här, det är så mycket som står i vägen, som dåliga förebilder till exempel. Då är det bättre att hänga med oss, säger Angelo.

Fördel att de själva är från orten

Sportagenturen är ett komplement till idrottsklubbarna.

– Vi är som rådgivare kan man säga, som visar hur man ska sova, äta och träna för att bli så bra som möjligt, säger Rashad.

De vet att de har många fördelar genom att de själva kommer från området.

– Föräldrar litar inte på vem som helst, men om det kommer två killar från området som pratar som dem, så känner de att de kan lita på oss, säger Angelo.

Rådgivningen ger de helt gratis till de som knyter sig till dem. Förutom att jobba på hemmaplan arbetar de med att bygga relationer internationellt, så deras idrottares karriärer kan växa utomlands.

Ni jobbar båda med agenturen på sidan om era vanliga jobb. Hur orkar ni?

– Man får energi när man ser lyckan i till exempel Alexander Bwambales kroppsspråk när det går bra för honom, säger Rashad.

De båda brinner för att Järva ska bli en bättre plats med mindre våld och kriminalitet.

– Vi har båda varit på så många begravningar för vänner som dött. Det är lätt att hamna fel, vilket vi båda har erfarenheter av. Genom att lyfta fram idrottare från orten som det går bra för, vill vi skapa viktiga förebilder, säger Angelo.

Huvudpartners
Lokala partners