ANNONS

#Järvahjälte: Carolina kämpar mot våldet

Carolina och dottern Diana var på plats när trädet planterades. Mats Grönvik valde trädet.
Carolina och dottern Diana var på plats när trädet planterades. Mats Grönvik valde trädet.
Veckans Järvahjälte: Carolina Sinisalo.
Veckans Järvahjälte: Carolina Sinisalo.
Trädet planterades i Akalla stadspark den 19 oktober.
Trädet planterades i Akalla stadspark den 19 oktober.
Trädet planterades i Akalla stadspark den 19 oktober.
Trädet planterades i Akalla stadspark den 19 oktober.
Carolina Sinisalo har blivit ett ansikte utåt för alla mammor som förlorat sina barn i det dödliga gatuvåldet.
Nu har hennes son Robin fått ett minnesträd planterat i Akalla - en rosenapel som i vår blommar i rosa och rött.
– Den här minnesplatsen ska bli en plats för alla fallna änglar, säger hon.
ANNONS

Det är den 19 oktober 2017 och träden vid Akallas stadspark lyser som av guld i höstsolen. I kanten av parken intill torget vid Sibeliusgången planteras ett nytt träd – en rosenapel – som är ett minnesträd för Robin Sinisalo som sköts ihjäl utanför sin egen port i Akalla den 19 januari förra året. Han blev bara 15 år.

– Det känns som en symbolisk dag. Idag är det ett år och nio månader sedan Robin dog, säger Carolina Sinisalo, som tillsammans med sin vän Susanne Ris har jobbat för att skapa en minnesplats för Robin.

Fick stöd från stadsdelen

De lämnade in ett medborgarförslag i november om att få tillstånd och hjälp med att skapa ett monument mot våldet i Akalla. Platsen är tänkt att bli en minnesplats för Robin och alla andra unga som fallit offer det dödliga gatuvåldet senaste åren.

Förslaget togs emot positivt av både politiker i stadsdelsnämnden och tjänstemän på stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista. I mars tog nämnden beslut om att avsätta 200 000 kronor för projektet.

Rosenapel som blommar i maj

I torsdags planterades ett träd, som blir en del av minnesplatsen, under ledning av Rinkeby-Kistas landskapsingenjör Mats Grönvik. Han berättade att trädet är en rosenapel med det latinska namnet Malus floribunda, vars blommor spricker ut i ljusrosa och ljusröda färger under maj.

– Det blir jättefint. Jag är glad att det är så stort från början, jag var orolig att det skulle vara en liten planta som jag skulle få vaka över, säger Carolina Sinisalo.

Sedan Robin mördades har hon blivit ansiktet utåt för alla de mammor som förlorat sina barn i det dödliga våldet. Hon har startat organisationen #Fuckvåldet tillsammans med sonen Alejandro som också blev skjuten samma dag som Robin, men överlevde. Tillsammans föreläser de mot våldet.

ANNONS

– Egentligen orkar jag inte och ibland vill jag bara lägga mig ner. Men jag försöker vara en röst åt alla som blivit drabbade av det dödliga våldet. Våra barn är inte siffror i statistiken utan barn som blivit skjutna eller knivhuggna till döds. Vi måste få ett slut på våldet, annars kommer det bara att bli ännu grövre och farligare, säger Carolina Sinisalo.

Nu ska monumentet skapas

Nu ska själva monumentet skapas. Tanken är att ungdomar ska vara med och utforma verket med hjälp av Stockholm konst. Carolina hoppas det blir ungdomar från området.

– Stadsdelsförvaltningen är skeptiska till att låta det stå #Fuckvåldet på monumentet. Det är meningen att det ska vara provocerande. Men om det står att platsen är till för Robin och alla andra fallna änglar som fallit offer för våldet så är det också okej.

Huvudpartners
Lokala partners