ANNONS

#Järvahjältar: Zahras app ska hjälpa allergiker

Zahra Abdulla
Zahra Abdulla
Rinkebytjejen Zahra Abdullas app ska kartlägga allergivänliga platser. 
Hon arbetar också för att organisera unga i förorten.
– Varje gång jag får en chans att göra skillnad så tar jag den, säger hon.
ANNONS

När Zahra Abdulla var liten behövde hon ibland åka taxi till dagis på grund av sina svåra allergibesvär. Nu är hon 20 år och utvecklar flera appar, bland annat en som ska kartlägga allergivänliga platser.

– Jag är allergisk mot mycket och kan ibland inte åka in till stan pågrund av till exempel röklukt, och parfym. Då hade det varit bra att hitta allergifria destinationer.

Appen är under utveckling och finns ännu inte på marknaden.

”Varje gång jag får en chans att göra skillnad, tar jag den. Det gäller att kunna se behoven och fylla behoven.”

Hennes lärare märkte tidigt att hon kunde identifiera samhällsproblem och hon uppmuntrades av hennes mamma att fortsätta intressera sig för samhällsutveckling. Hon har bland annat arrangerat paneldebatter på biblioteket i Rinkeby och hon sitter med i WWF:s ungdomsråd.

–  Jag har äran att ha en normbrytande roll och får agera som en megafon och representera de ljudlösa rösterna från förorten. Dock känns det nästan som om vi drabbats av selektiv mutism och endast får tala när vi blir tillsagda eller förfrågade. Därför är det extra viktigt att fler får möjligheten att hålla i megafonen speciellt vi ungdomar. 

Den 25 mars arrangerar hon tillsammans med WWF Sweden Youth ett event i Husby som vänder sig till unga tjejer mellan 16-19 i samband med Earth Hour. En förhoppning är att kunna inspirera unga och vägleda dem att organisera sig.

– Förr eller senare blir vår generation den som formar vårt framtida Sverige, därför bör vi redan nu vara delaktiga i de beslut som tas.

– Varje gång jag får en chans att göra skillnad, tar jag den. Det gäller att kunna se behoven och fylla behoven. 

ANNONS
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.