”Jätteviktigt att de unga får en bra uppväxt”

Anders "Arne" Arnstigen jobbar på Fribergagården i Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen jobbar på Fribergagården i Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen, Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen, Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen, Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen, Danderyd.
Anders "Arne" Arnstigen ägnar sitt liv till att stötta unga i Danderyd. Nu nomineras han till Mitt i:s lokala hjälte.

De flesta som är uppväxta i Danderyd vet vem ”Arne” är, eller Anders Arnstigen som han egentligen heter. Han jobbar på Fribergagården vid Mörby centrum och har arbetat med ungdomar i över 40 år.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att få hjälpa ungdomar på vägen. När jag kom till Danderyd som 17-åring var jag vilse, då tog Danderyds sportklubb hand om mig. Mitt arbete med unga är ett sätt för mig att ge tillbaka och det är jätteviktigt att de unga får en bra uppväxt, säger han.

Hade du inte funnits hade det gått dåligt i livet för mig

Hur kan du hålla kontakt med alla?

– Många av de föräldrar som har barn nu har jag haft här när de var unga. De var många som försvann. Folk sa till mig att jag skulle gå med i Facebook så att jag kunde följa de jag har jobbat med. Jag skrev ett inlägg och frågade vart alla var och fick flera tusen reaktioner och svar. De skrev saker som att om jag inte hade funnits hade det gått dåligt i livet för dem och sånt. Det värmde mycket.

Anders ”Arne” Arnstigen på Fribergagården

Varför tror du att de uppskattar just dig?

– Man gör aldrig ett bra jobb själv, det är många med mig som jobbar gemensamt med ungdomarna i kommunen. Alla här på gården, vakterna, fältarbetarna, polisen och skolorna. Alla är viktiga.

Vad har du för tips till de som har unga hemma?

– Egentligen gäller det bara att finnas där och lyssna på vad ungdomarna säger. Det kan komma mycket från dem som är bra men ofta missar vuxna det för att de inte lyssnar.


Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Danderyd lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltedanderyd@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Danderydshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners