Peter jobbar för att hjälpa andra

Peter Forslund är nominerad till att bli lokal hjälte i Västerort.
Peter Forslund är nominerad till att bli lokal hjälte i Västerort.
Peter Forslund gör många andras liv lite lättare genom de anhörigcirklar han håller i på Växthuset i Vällingby.
– Många kämpar på i det tysta, säger han.

Peter Forslund jobbar för att ge stöd och hjälp åt dem som vårdar en nära anhörig med demenssjukdom. Till anhörigcirklarna på Växthuset i Vällingby kommer de för att möta andra som befinner sig i en liknande situation och kan byta erfarenheter och tips, prata, skratta och gråta tillsammans.

– En del är väldigt ensamma i den här rollen. De lever i ett nära relation till sin sjuka make eller maka, och kämpar på i det tysta. Många upplever de här grupperna som viktiga forum där man får prata med någon som förstår en, säger Peter Forslund.

Varför är den här gruppen, anhörigvårdare, så viktig att ta hand om?

– Det är människor som gör tunga insatser. Anhöriga är besjälade av en kärlek eller vilja till omsorg om sina respektive. De får sällan någon ersättning, men de gör allt det här ändå, säger Peter Forslund.

Anhörigcirklarna har Peter hållit på med sedan 2012, och genom åren har över hundra anhöriga mötts, stött och blött tillsammans med honom.

Vad är det viktigaste med ditt arbete?

– Jag har ju sett som min uppgift att ge uppmärksamhet åt det fantastiska arbete som så många anhörigvårdare gör, säger han.

– Anhöriga är en viktig del av välfärdssamhället – utan anhöriga skulle det braka ihop.

Och nu ska du snart sluta.

– Ja, det har varit jätteroligt, men i april går jag i pension. Då ska jag snickra mera på sommarstugan vid Ångermanälven.

Vad tar du med dig när du slutar?

– Kontakten med alla dessa människor som jag har träffat och lärt känna. Jag har träffat människor och tänkt ”precis en sån där pensionär skulle jag vilja bli”. Vad många häftiga pensionärer det finns. Så många häftiga liv.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasterort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Västerortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Fakta

Fakta

Namn: Peter Forslund

Ålder: Fyller snart 64

Bor: Spånga/Solhem, uppvuxen i Nälsta

Yrke: Anhörigkonsulent på Växthuset i Hässelby-Vällingby

Huvudpartners
Lokala partners