Johan slåss för barn med neuropsykiatriska problem

Johan Agge i Åkersberga nominerad till Min lokala hjälte för sitt engagemang för barn med neuropsykiatriska diagnoser
Johan Agge.
Barn med adhd, ADD, Asperger och autism har rätt till en lika god skola som andra barn. Det tycker Åkersbergabon Johan Agge som kämpar för att kommunen ska hjälpa även dessa barn. Nu har han nominerats till Min lokala Roslagshjälte.

– Det är jättekul att bli nominerad. Det värmer. Det hade jag inte väntat mig överhuvudtaget, säger Johan Agge.

Han beskriver det som att han ”alltid varit engagerad”, men när han för ett och ett halvt år sedan skapade ”NPF-gruppen i Österåker” på Facebook tog allt ny fart. NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och gruppen vänder sig till föräldrar och anhöriga till barn med exempelvis adhd eller Aspergers syndrom.

Österåker har lång väg kvar

Själv har Johan en flicka på 10 år med diagnos, men som haft turen att få plats på Helleborusskolan i Åkersberga. Det har gjort att han har energi kvar att kämpa för andra mindre lyckligt lottade, säger han.

Det handlar om en rättvis och inkluderande skola för alla våra barn

 Johan Agge

– Gruppen växte explosionsartat. Nu har vi passerat 360 medlemmar och alla är lokala anhöriga. Vi börjar bli något att räkna med, opinionsmässigt.

Efter att ha kämpat för NPF-barnens rätt till skolskjuts har Johan Agge nu börjat sikta in sig även på andra frågor.

– Nu handlar det om en rättvis och inkluderande skola för alla våra barn, men vi är ännu inte ens i närheten av det i Österåker.

Johan hänvisar till uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning som, enligt honom, säger att NPF -barnen kommer kosta samhället många miljarder när de blir stora, bland annat i uteblivna skatteintäkter – om de inte får tillgång till adekvat skolgång som barn.

Fått öknamn av makthavare

Men engagemanget har också ett pris. Av sina motståndare, även högt uppsatta politiker i kommunen, har Johan Agge kallats både troll, fakenews-spridare, NPF-terrorist och populist.

– Jag blir glad. Det visar att jag trampat på en nerv. Det rinner av mig. Jag tänker bara: Yes, jag har träffat rätt!

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners