ANNONS

Ulla kämpar för Överjärva Gård

Ulla Alm bor vid gården för att bland annat hjälpa till när lammen föds.
Ulla Alm bor vid gården för att bland annat hjälpa till när lammen föds.
Ulla vill att ladugården ska rustas upp och användas för allmänheten, inte kommersiellt.
Ulla vill att ladugården ska rustas upp och användas för allmänheten, inte kommersiellt.
På Överjärva gård finns får och byggnader från 1800-talet.
På Överjärva gård finns får och byggnader från 1800-talet.
Pensionären Ulla Alm kämpar för att kommande generationer ska få uppleva lantliv i storstan.
– Överjärva Gård är Solnas sista bondemiljö.
ANNONS

Pensionären Ulla Alm sköter om fåren och driver den ideella föreningen Kulturlandskaparna på Överjärva gård som kämpar för kulturarvet på gården. Nu har hon nominerats som en lokal hjälte i Solna, efter att ha arbetat på Överjärva gård i 23 år.

Hur känns det att ha blivit nominerad som en lokal hjälte?

– Det känns jättebra. Jag känner mig nästan som en hjälte, faktiskt. Vem mer överser ett ställe ideellt, både dag och natt? Det måste jag göra, eftersom vi ha lamning här, till exempel. Det är underbart och de är så gulliga, men det krävs att man är här både på natten och på dagen, säger Ulla, som är boende i en stuga vid Överhjärva Gård.

Vad är det som motiverar dig till att kämpa vidare?

– Överjärva Gård är Solnas sista sammanhållna agrara miljö, det vill säga bondemiljö. Det finns bara halvhjärtade ambitioner och förslag för att bevara gården och det finns ingen skötselplan, trots att det här är naturreservat, säger en upprörd Ulla Alm, som tycker att politikerna borde ge mer resurser till Överjärva gård.

Hur länge kommer du att fortsätta?

– Tills gården är räddad. Jag ger mig inte, aldrig i livet. Barn och kultur ska kosta pengar. Det försöker jag få politikerna att förstå. Överjärva gård är för framtiden.

ANNONS

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Solna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesolna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Solnahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS