ANNONS

”Folk ska känna stolthet över sitt område”

Anen Makboul vid Eskilsvägens busshållplats utanför Haninge centrum. Anen är ofta ute bla
Anen Makboul vid Eskilsvägens busshållplats utanför Haninge centrum. Anen är ofta ute bla
Anen Makboul vid Eskilsvägens busshållplats utanför Haninge centrum. Anen är ofta ute bla
Anen Makboul vid Eskilsvägens busshållplats utanför Haninge centrum. Anen är ofta ute bla
På dagarna pejlar han platser för Brandbergens fotbollskillar. På kvällarna hjälper han mammor i Jordbro med deras tonåringar. Innan han somnar skickar han stött-sms till nattvandrarna.
Anen Makboul, 43, framstår mer som en outtröttlig eldsjäl än en socialarbetare.
Vem är din hjälte? Nu när Mitt i drag igång sin stora satsning Min lokala hjälte vill vi ha din hjälp. Nominera dem som gör Haninge lite bättre.
ANNONS

Anen Makboul kom till Haninge socialtjänst för 12 år sedan.

I dag leder han kommunens förebyggarteam.

– Jag har alltid jobbat med områden där de negativa bilderna tar över. Jordbro och Brandbergen lockade mig. Jag vill få folk att känna stolthet över sitt område, vi ska få bort stämplarna.

Jag växte upp i eget rum – hur många av Jordbros unga har det?

Hur jobbar du?

– Jag försöker ställa krav. Ungdomarna har möjligheter, men måste bestämma sig. Jag kan hjälpa dem att förverkliga sina idéer, men då får de inte stagnera i tron på sig själva eller skylla på andra.

Haninge har i Torvalla säkert Stockholms största idrottsanläggning, och fritidsgårdar finns överallt. Varför hänger unga i Jordbro centrum?

– Jag tror det beror på trångboddheten. Haninge har halkat efter i bostadsbyggandet för ungdomar. Jag växte upp i eget rum – hur många av Jordbros unga har det?

Anen Makboul, gruppledare på Socialtjänstens förebyggarteam.

Fanns det fler som Anen, så skulle Haninge vara en bättre plats. Det sade en man från Brandbergen nyligen till mig…

ANNONS

– Man kan inte vara socialarbetare om man inte är på ungdomarnas, de vuxnas och föreningarnas arenor. Det är många möten på kvällarna och jag försöker vara mycket på sociala medier och berätta vad vi gör och varför.

En fotbollstränare i Haninge kan ofta göra mycket mer än en socialsekreterare eller fritidsledare

Du säger att hedersfrågorna i Haninge inte får ha ”offerperspektiv”?

– Dessa kvinnor och tjejer i Haninge är utsatta för hedersförtryck men är inga offer. De har ett otroligt starkt engagemang och gör väldigt mycket som inte syns. De jobbar redan med hederskontexten i moskén, i föreningar, i hemmet. Vi ska lyfta dem genom aktiviteter.

Du säger att kommunen ibland ser Haninges föreningar som ”outtömliga resurser”?

– En fotbollstränare i Haninge kan ofta göra mycket mer än en socialsekreterare eller fritidsledare. Vi, föreningarna, näringsliv, skola, polis och fritidsgård måste hjälpa varandra.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Haninge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehaninge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Haningehjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners