Kavian offrar sitt liv för stans mest utsatta

Kavian Ferdowsi, grundare. Foto: Pekka Pääkkö
Kavian Ferdowsi arbetar med och för hemlösa – 365 dagar om året.
Hemlösa.se hjälper 800 hemlösa med mat - varje dag.
Hemlösa.se hjälper 800 hemlösa med mat - varje dag.
Efter tre år tog sig Kavian Ferdowsi ur hemlösheten.
Nu driver han världens enda kulturcentrum för hemlösa i city.
– Det krävs att man offrar sitt liv, säger han.

Varje dag ordnar organisationen Hemlösa.se matutdelningar för omkring 800 hemlösa i Stockholm. Vid den dagliga frukostutdelningen på Vasagatan samlas omkring 100 personer, året om.

– Många kommer redan en timme innan för att köa. När jag möter dem och tar i deras händer är de kalla som stenar. Jag kan inte beskriva det med ord, säger Kavian Ferdowsi.

Var hemlös i tre år

Mellan 2008 och 2011 levde han själv som hemlös. Sov på bänkar, i trappuppgångar och hos vänner.

Nu driver han sajten Hemlösa.se och världens första kulturcentrum för hemlösa på Tegelbacken 4 i city. Enligt Kavian Ferdowsi är det den organisation som hjälper flest hemlösa i Norden.

– Och vi gör det med tomma händer, säger han.

I lokalerna, som ligger vägg i vägg med ett av stans lyxigaste hotell, anordnas 19 aktiviteter varje vecka. Här finns massage, tvättstuga, bibliotek, frisör, datakurser, vilorum och dusch. Allt går runt med hjälp av ideella krafter och donationer från privatpersoner.

Kritisk till Stockholms stad

Kavian Ferdowsi själv arbetar 15-18 timmar per dag, sju dagar i veckan. Någon lön får han inte. Hyran betalar han med hjälp av bidrag från vänner.

– Det räcker inte med att dela ut lunch på julafton eller några timmar i veckan om man vill hjälpa. Det krävs stenhårt arbete,  kreativitet och att man offrar sitt liv, säger Kavian Ferdowsi.

I Hemlösa.se:s lokaler finns ett enormt förråd med mat. Foto: Pekka Pääkkö

Han är kritisk till Stockholms stad, som han anser har vänt ryggen till stans hemlösa.

– Man pratar om en tak och över huvudet-garanti, men i praktiken finns ingen garanti. Det är bara kvinnor som får bostad och 97 procent av alla hemlösa är män. Om jag hade en procent av deras pengar skulle jag kunna utrota hemlösheten i Sverige på ett halvår. Men politikerna är inte intresserade.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasastan@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vasastadshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners