Kenneth,71, tröttnade på fimparna på gården

Kenneth Olsson städar fimpar på gården på Odalvägen.
Kenneth Olsson städar fimpar på gården på Odalvägen.
2016 tröttnade Kenneth Olsson, 71 år, på alla fimpar på gården på Odalvägen och bestämde sig för att göra något åt skräpet. Han gick till fastighetsbolaget Förvaltaren och frågade om han inte kunde få anställning för att ta hand om gården.
Nu är han nominerad till Min lokala Sundbybergshjälte för sitt jobb.

– Jag tröttnade på alla fimpar som låg här. Jag rökte själv från att jag var 14 år fram till förra året då jag fyllde 71 och genomgick en operation. Jag slängde fimpar själv om det inte fanns en askkopp. Men det går ju inte att bara gå och gnälla, säger Kenneth Olsson medan han med skarp blick spanar runt på gården på Odalvägen.

Sagt och gjort. Han fick en anställning hos Förvaltaren och städar och fixar sedan dess två timmar om dagen på gårdarna på Odalvägen och Valkyriavägen.

Första månaden fick han ihop två kilo med fimpar.

Drygt två timmar om dagen plockar Kenneth skräp på de tre gårdarna. Foto: Maria Lilja

– Jag städar också i gångarna källaren och tvättstugorna och skottar när det är snö ute. Jag gör det inte för pengarna utan för att få komma ut och röra på mig. Tidigare hamnade jag ofta framför tv:n, nu kommer jag ut och träffar folk istället.

Han visar upp de proppfulla säcken med skräp som i dag står i förrådet på Odlavägen.

Den tar knappt ett par dagar att få ihop. Här finns också en blå sopsäck med pantburkar som han ska kvittera in mot pengar.

–Det är säkert 100 kronor, det ska jag köpa något till barnen här, för.

I papplådan har Kenneth samlat metallskrot som han hittat i gångarna i källaren. Foto: Maria Lilja

Har det blivit mindre skräp sedan du började städa?

– Ja det tycker jag, i alla fall färre fimpar. Men så är det alla dessa engångsnäsdukar som folk inte kan slänga i papperskorgen. Och hela den här lådan med skrot har jag plockat i källaren, säger Kenneth och visar upp en papplåda med diverse metallskrot.

Ofta får han höra glada tillrop om sitt arbete och städivern har även smittat av sig.

– Jag tror hyresgästerna är nöjda. Det har även varit barn ute på gården och plockat skräp. Och jag brukar ta med tidningar tillbaka hit till de äldre som har svårt att komma ut, när jag varit på möte med Förvaltaren i centrum, säger Kenneth.

Fakta

Nominera din lokala hjälte

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Sundbyberg lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesundbyberg@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Sundbybergshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners