ANNONS

Kolla! Vilka hjältar det finns i Järfälla

Min lokala hjälte i Järfälla – alla nominerade
Alla nominerade Järfällahjältar. Snart ska vinnaren koras...
Joakim, Ester, Aiya och Pågen bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Järfälla lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Järfällahjälte 2019.
ANNONS

Viksjöduom som kämpar för äldres rätt till fotboll

Att hitta en motionsform som passar när man kommit upp i 70-årsåldern, kanske efter att knäna börjat säga ifrån, är inte det lättaste. Anneli Gigg och Christian Stenhoff på IFK Viksjö har kommit på lösningen: Gåfotboll. Förra året blev de historiska när de drog i gång tävlingsformen för 55-plusare som vill lira boll.

Drivkraften är deras idé om att man ska kunna idrotta hela livet – och lära känna nya människor på kuppen.

Aiya förhindrade ett självmord

Aiya Mohsen Ali har i flera år arbetat med barn och ungdomar i Järfälla för att ge dem en meningsfull fritid. Men hennes stora gärning ligger i hennes förmåga att lyssna.

När hon en dag kom hem från jobbet började telefonen gå varm. En ung Järfällakille hade skickat mass-sms till sina anhöriga där han tagit avsked. Han kände sig inte älskad och såg ingen poäng med att fortsätta leva. Kompisarna vände sig till Aiya för hjälp – och hon störtade genast iväg för att möta upp killen och bjuda honom på middag. Planen var att få honom att öppna upp, och den fungerade.

ANNONS

Palomas kamp för nyanländas språk och inkludering

Paloma Leal Hensmans jobb på Vita villan är verkligen multi-tasking. Förutom det som normalt ingår i en öppen förskola använder hon också lek och musik för att öva på svenska med nyanlända. Hon för också diskussioner om allt från rasism till hbtq-frågor, med både föräldrarna och barnen.

Hon är själv barn till föräldrar som flytt och brinner för att barn ska få sin integritet och identitet respekterad på ett sätt hon själv inte kunde få som liten.

Palomas kamp för nyanländas språk och inkludering

 

Erik, 6, och David, 4, gör Järfälla lite renare

Varje dag går mamma Nathalie Widman mellan Björnstjärnas väg och Iljansbodaskolan med sina söner Erik, 6 år, och David, 4 år. När snön smälte bort kom allt skräp fram.

Erik föreslog att de skulle plocka upp skräpet för att göra skolvägen trevligare. Sedan dess plockar de regelbundet skräp, med en full säck varje gång.

”Ica-Jocke” i Kallhäll skänker svinnet till djuren

När Joakim Enestrand för knappt två år sedan tog över och blev Icahandlare i Kallhäll fick han höra att butiken haft problem med stök och stölder från ungdomar, delvis från den närliggande Källtorpsskolan. Joakim bestämde sig för att besöka skolan och fråga hur han kunde hjälpa till. Det blev starten på en lång rad samarbeten, och ett engagemang för lokalsamhället som knappt vet några gränser.

Under brinnande sommartorka fick Joakim en idé. Han bestämde sig för att skänka alla grönsaker som inte gick att sälja till 4H-gården. Och det har butiken fortsatt göra sedan dess.

”Pågen” har vigt sitt liv åt Järfällas missbrukare

Han har alltid stått på de svagas sida. I över 40 år arbetade Christer ”Pågen” Nilsson med att hjälpa Järfällas missbrukare. Det långsiktiga målet har alltid varit att hjälpa dem ut ur missbruket, men på vägen dit har ”Pågen” ställt upp för dem i alla tänkbara situationer – ett arbete som spillt över efter pensionsåldern. Kommunens mest utsatta fortsätter ringa och ”Pågen” fortsätter ställa upp.

Ester strejkar för klimatet – Järfällas egna Greta drömmer om en hållbar framtid

Varje fredag skippar 16-åriga Ester Cortes skolbänken för att istället ställa sig på Riddarplatsen i Jakan med sitt plakat. Hon strejkar för att öka kunskapen om klimathotet, få politikerna att handla och för att säkra framtiden för sig själv och andra.

Ester menar att det är radikala samhällsförändringar som krävs för att klara klimatmålen och säger att hon tänker fortsätta strejka tills makthavare världen över – och i Järfälla – agerar.

Anneli och Christian startade gåfotboll i Viksjö

Anneli Gigg och Christian Stenhoff

Min lokala hjälte i Järfälla

Min lokala hjälte Aiya Moshen Ali, här på Råbyskolan i Bro

Järfälla Paloma Leal Hensman

Paloma Leal Hensman

Erik och David Widman i Stäket plockar skräp i Stäket efetr skoldagen på väg hem från skolan. Mamma Nathalie Widman.

Joakim "Ica-Jocke" Enerstrand nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla för sitt engagemang för ungdomarna i Kallhäll.

Joakim ”Ica-Jocke” Enerstrand nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla för sitt engagemang för ungdomarna i bygden. Ica Kallhäll.

Nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla Christer "Pågen" Nilsson

Nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla Christer ”Pågen” Nilsson

Ester Cortes skolstrejkar för klimatet i Jakobsberg varje fredag.

Ester Cortes skolstrejkar för klimatet i Jakobsberg varje fredag.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.