Kolla! Vilka hjältar som finns i Nacka

Här är de nominerade lokala hjältarna i Nacka 2019
De sju nominerade hjältarna
Mattias, Erik, Deega och Ingrid bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Nacka lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Nackahjälte 2019.

Jonas Hammar från Nacka driver sajten Trafiknytt Nacka.

Jonas Hammar

Jonas Hammar, Nacka, hjälper trafikanter och kollektivresenärer i Nacka och Värmdö med senaste nytt om trafikläget på sin hemsida Trafiknytt Nacka/Värmdö. ”Huvudanledningarna till att jag startade hemsidan var vägarbetet på Nacka trafikplats och trafiksituationen vid Slussen när en ny Slussenterminal ska byggas”, säger Jonas.

Mattias von Malmborg, Lokal hjälte i Nacka. Vid Nacka IP Han jobbar ideellt för att rädda Nacka IP

Mattias von Malmborg

Mattias von Malmborg, förälder till barn i Jarlabergs IF, tillika lagledare i föreningen, är kanske den som har engagerat sig mest för Nacka IP:s bevarande. Ända sedan föreningarna i maj förra året fick vetskap om byggplanerna på idrottsplatsen har Mattias drivit ett opinionsarbete för att rädda kvar idrottsplatsen. ”Alla politiker är beroende av ett stöd, där hoppas jag på opinionsbildning”, säger Mattias.

Min lokala hjälte i Nacka. Deega Adem fotad i Fisksätra Folklets Hus.

Deega Aden

Deega Aden hjälper invandrarkvinnor i Fisksätra att få ett jobb. Deega säger att det är lätt att bli sittande hemma när man är arbetslös. Och i Fisksätra finns inte heller så stora lokaler att träffa folk i. För många är det svårt att ha den rutin som de tidigare levt med i sina tidigare hemländer. Kvinnor i Fisksätra som är arbetslösa har enligt Deega utbildning från hemlandet men får inte jobb på grund av språket och att de har barn. ”Det är en glädje att hjälpa personer komma in på arbetsmarknaden, då blir man glad”, säger Deega.

Erik Ahlström, Lokal Hjälte, Nacka. Initiativtagare till fenomenet att "plogga". Jogga och plocka skräp.

Erik Ahlström

Erik Ahlström ploggar, han plockar skräp samtidigt som han joggar. Erik har blivit en internationell kändis. Han har rest utomlands och föreläst om sin ploggning. Erik vill vara ett föredöme för andra men utvecklingen går inte som han önskar. ”Ploggningen är ett tecken på att man kan göra skillnad. Ploggning är inte springa utan att förändra attityden, att det inte inte är konstigt att plocka upp skräp. Det är en attitydförändring som måste till”, säger Erik.

Ingrid Boström Lokal hjälte i Nacka

Ingrid Boström

Ingrid Boström har jobbat som förskollärare i Skuru skola. För drygt två år sedan gick hon i pension. Engagemanget för andra finns dock kvar. Under många år hjälpte hon en äldre grannkvinna med praktiska saker och fungerade också som sällskap åt grannkvinnan. Och så umgås hon regelbundet en väninna som på grund av sjukdom har behov av stöd och hjälp. Tillsammans hittar de på olika saker. ”Så att tillvaron blir trevligare”, säger Ingrid. ”Det är roligt att stötta och hjälpa till.”

Min lokala hjälte Nacka - Diakon Pernilla Landin i Fisksätra kyrka.

Pernilla Landin

Pernilla Landin har jobbat som diakon i Svenska kyrkan i snart 25 år, varav 16 år i Fisksätra. ”En stor anledning till att jag tycker om jobbet är att jag får möta så många människor med olika bakgrund. Många söker sig till mig för att berätta om sina liv och livssituationer, de upplever att de inte har någon annanstans att gå.. Alla människor är lika mycket värda, alla ska ha möjlighet att berätta för någon hur man mår och känner”, säger Pernilla.

Abdirazak Mohamud på Fisksätra bibliotek Min lokala hjälte Nacka

Abdirazak Mohamud

Abdirazak Mohamud är den teknikintresserade Fisksätra-profilen som drivs av en vilja att hjälpa till, oavsett om det är på jobbet eller på fritiden. Abdi, som han kallas, jobbar som it-assistent på Fisksätra bibliotek. Där hjälper han besökare med allehanda problem som rör datorer. Det kan även handla om hur man ska fylla i en blankett på nätet, eller hur man överhuvudtaget ska få datorn att fungera. ”Dom som kommer till mig behöver hjälp när de ska köpa en dator eller en tv”, säger Abdirazak.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Huvudpartners