ANNONS

Kransenbon Wendy Francis arbetar för att stoppa rasismen

Wendy Francis, Lokal Hjälte Liljeholmen, nr 5.
Kransenbon Wendy Francis.
Kransenbon Wendy Francis brinner för att bryta normer och vill att vi ska bli mer inkluderande mot alla personer i samhället.
– Jag kan inte göra allt, men det jag gör kanske kan förbättra situationen för andra som lever som minoritet.
Hon är nominerad till Min lokala hjälte 2019.
ANNONS

Wendy Francis från Midsommarkransen brinner för att göra samhället mer inkluderande för personer med olika bakgrund, religion och hudfärg. För sitt engagemang är hon nominerad till Min lokala hjälte 2019.

– Om man tittar på hur samhället ser ut skulle vi göra oss själva en björntjänst om vi fortsatte som om Sverige var en typ av land med en typ av kropp. Vi förlorar så många perspektiv och personer.

Vill göra samhället tryggare för kommande generationer

Svenskar i dag är personer med olika bakgrunder och erfarenheter – och det är synd om det inte uppmärksammas, säger Wendy Francis.

– Det handlar om rättvisa och rättigheter, men också om vilket samhälle vi vill ha. Vill vi kunna ta tillvara på de olika idéer och tankar som finns måste vi se hur samhället ser ut.

Vad driver dig?

– För min del handlar frågorna som jag engagerar mig i mycket om att trygga och säkra nästkommande generationers liv.

Utbredd rasism i Sverige

För att påverka skriver hon poesi och föreläser.

– Det handlar om att jobba mer normkritiskt och att utbilda. Jag möter företag och organisationer som vill bli bättre på ett inkluderande bemötande. Som poet uttrycker jag min verklighet. Det bidrar till en mer verklig bild av vilka kroppar som finns i Sverige i dag, inte bara vita kroppar.

Hur ser rasismen ut i Sverige i dag?

ANNONS

– Rasismen är väldigt utbredd i Sverige, det är skrämmande. Men vi pratar mer om rasism för att folk har erfarenhet av det på daglig basis. Många har börjat organisera sig för att fler ska få det bättre. Resultatet blir att landet mår bättre.

Men för att Sverige ska bli ett bättre land för alla att bo i behöver vi hjälpas åt, enligt Wendy Francis.

– Det är en fråga som fler behöver bära. Vi har ett gemensamt ansvar.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera
Huvudpartners
Lokala partners