Stig ger unga kunskap och ansvar – resten fixar de själva

Lokal Hjälte, VÄSP, Nr: 6, Stig Nilsson
I 33 år har Stig Nilsson jobbat med ungdomar i Spånga-Tensta.
– Ger man ungdomarna verktygen så fixar de det.
Det säger Stig Nilsson, som i över tre decennier gjort skillnad för stadsdelens unga.
Nu är han nominerad till Min lokala hjälte i Spånga 2019.

Det var något av en politisk påläggskalv som flyttade ner från Kalix till Stockholms för drygt 33 år sedan, och meningen var egentligen att han skulle bli riksdagsman.

Men så blev det inte. För Stig Nilsson hade börjat engagera sig i den socialpolitiska organisationen Verdandi.

– Jag såg på en gång att det var min grej – att jobba ute på fältet. I stället för att jobba politiskt och kanske inte kunna hålla vad man säger så ville jag jobba praktiskt, säger han.

Få in barn i bra sammanhang

I Spånga-Tensta har Verdandi två lokaler, en för mindre barn och deras föräldrar, och en för ungdomar från 12 och uppåt. Här kan man få hjälp med läxläsning, spela spel eller bara chilla. Bägge lokalerna ligger i Tensta, men används av unga från hela stadsdelen.

– Vi vill fånga upp barn som har mycket spring i benen och få in dem i bra sammanhang på kvällarna, säger Stig.

För ungdomarna, de mellan 12 och 18 år, har Verdandi under Stigs ledning gjort en satsning som är ganska unik och väckt internationellt intresse.

”Tyckte jag var naiv”

Det började för 14 år sedan när Stig märkte att många av ungdomarna försvann ur verksamheten när de nådde 12-13-årsåldern. Då föreslog han styrelsen för Verdandi att man skulle börja utbilda ungdomarna i att självständigt hålla i verksamheten, framförallt under helger när de var lediga från skolan.

– De tyckte att jag var naiv och blåögd, och trodde att det skulle bli kaos. Men vi gjorde ett försök, och sedan den dagen utbildar vi ungdomsledare. Det har fungerat fantastiskt bra. Jag och några andra anställda har funnits som en bakjour, men inte en enda gång under de här åren har vi behövt rycka ut.

Internationellt intresse

Metoden har fått stor uppmärksamhet, även från utlandet, och ungdomsgårdar med liknande inriktning har nu bildats i bland annat Reykjavik och Helsingfors.

– Vi utbildar ungdomar till att leda yngre till bra grejer. Det är vi väldigt stolta över, säger Stig.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners