Olle lär ensamkommande att åka skidor

Olle Lundström är en hjäte på Lidingö.
Olle Lundström i Ekholmsnäsbacken.
Att vara hjälte är inget ensamgöra, tycker Olle Lundström, initiativtagare till snöiga träffar i Ekholmsnäsbacken där ensamkommande fått lära sig avancerad skidåkning.
– Jag vill framhålla de fantastiska tränarna, det är de som är energin, säger han.

Olle Lundström är eldsjälen bakom Lidingö Freeskiers engagemang att lära nyanlända flyktingungdomar att åka slalom i Ekholmsnäsbacken. Men egentligen är han inte så bekväm med att kallas hjälte.

–  Hjälte är man tillsammans med andra. En hjälte bygger ingen kultur. Det är hjältar som gör det ihop, säger han.

Lånade ut utrustning

Det är tillsammans med organisationen Mentor, taxibolaget som ställde upp med skjuts, skidbacken som lånade ut skidutrustning och liftkort som Lidingö Freeskiers intregrationsprojekt kunde bli verklighet.

– Men framförallt vill jag framhålla våra ungdomstränare. Det är de som är energin i det här, säger han.

Idén med projektet var enkel. En kväll i veckan kom ett 20-tal nyanlända ungdomar från hela Stockholmsområdet via organisationen Mentor till Ekholmsnäsbacken för att lära sig åka slalom. Från att aldrig ha sett snö lärde sig många avancerad skidåkning med hopp och trix.

Unga leder unga

– För mig handlar inte integration om att ”hjälpa de stackarna”. Det är att få komma in i matchen på samma villkor och få en chans. Att se deras ögon när våra ungdomar bemötte dem så… jag börjar gråta när jag tänker på det, säger han.

Lidingö Freeskiers är en del av Friluftsfrämjandet. Olles och Lidingö Freeskiers hela tanke med sin verksamhet är att ge unga kraften att själva leda och driva verksamhet, de vuxna finns i bakgrunden och coachar.

Olle Lundström i Ekholmsnäsbacken. Foto: Anna Z Ek

Olle Lundström är också bryggan mellan Lidingö Freeskiers och Mentor. I Freeskiers är det Olle som är coach. I Mentor, som matchar nyanlända med svenskar,  har rollen blivit omvänd.

– Jag blev ihopkopplad med Amir som flydde vid 13 års ålder. Han gick som så många andra till fots genom Europa. Nu går han på gymnasiet och har fyra jobb. Jag har lärt mig så mycket av honom. Amir har blivit min Mentor!

Vad har du lärt dig med av unga människor?

– Haha, vi mejlar och mejlar och vi får inget svar. Då inser vi att man får lära sig snapchat! Men skämt åsido. Jag får en fruktansvärd energi av att jobba med unga människor. Jag är 55 och det är en ynnest att få vara med.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Lidingö lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltelidingo@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Lidingöhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners