ANNONS

Kolla! Vilka hjältar det finns i Skärholmen

Hjältar Skärholmen 2019.
Här är alla lokala söderortshjältar i Skärholmen 2019.
De brinner alla för att göra sin stadsdel bättre. Nu avgörs vem av alla hjältar i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg som blir Min lokala Söderortshjälte i Skärholmen 2019.
ANNONS

Grace Caspers, medgrundare till Sätra Kids. Lokal hjälte, Sätra, Skärholmen.

Grace Caspers.

Grace Caspers

Grace Caspers brinner för att skapa möten mellan människor och vill göra Sätra till en plats fylld av kärlek.

Föreningen Sätra kidz som samlar många barn och familjer i området och arrangerar olika aktiviteter där boende i området lär känna varandra, startades i hennes vardagsrum som då var hennes mammas.

– Hos oss har det alltid varit väldigt viktigt med solidaritet och samverka med andra. Det var alltid en massa barn hemma hos oss. Mamma lagade mat till alla, pysslade och lekte. Dörren har alltid varit öppen för alla människor, säger Grace Caspers.

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.

 Albert Denha  Foto: Anna Z Ek

Albert Denha

Albert Denha, förskolekock på Stångholmsbacken 97–99 i Vårberg, lagar klimatsmart, nyttig och färgstark mat till barnen som älskar den.

– Jag har tagit bort hälften av köttfärsen och ersatt den med baljväxter, morötter, lök och broccoli. På så sätt minskar jag klimatpåverkan enormt mycket. Nötkött orsakar utsläpp av 26 kilo växthusgaser, medan bajväxter bara orsakar 0,7 kilo. Tillsammans kan vi minska utsläppen, säger han

ANNONS

Cecilia Jackson är nominerad för Min lokala Hjälte i Skärholmen.

Cecilia Jackson

Cecilia Jackson

Cecilia Jacksons har ett starkt engagemang i Bredäng. Hon administrerar facebookgruppen Bredäng baby, har suttit i styrelsen för Jakobsbergs gård och arbetar för ett Folkets hus i Bredäng.

När frågan om ett eget Folkets hus kom på tal i gruppen Bredäng baby engagerade hon sig snabbt i frågan och skrev ett medborgarförslag.

– Bredäng är fullt av kreativa människor. Det behövs en mötesplats för dem. Att ha en mötesplats i närområdet är viktigt. Inte minst för den lokala gemenskapen, säger hon.

Alexander Zadruzny lokal hjälte i Skärholmen fotograferad i Bredängs Centrum

Alexander Zadruzny

Alexander Zadruzny

Alexander Zadruzny jobbar aktivt mot gatuvåldet och kämpar för att fler i Skärholmens stadsdel ska rösta.

Den 6 januari 2019 fyllde en stor manifestation mot gatuvåldet Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Idén kom från Alexander Zadruzny som förverkligade den tillsammans med resten av Skärholmens ungdomsråd.

Och inför valen 2014 och 2018 har han varit en del av 127:s röster räknas

– Jag vill visa att vi unga som bor i förorten kan vara med och påverka samhället. Vi är inga offerkoftor, säger han.

Per Lindgren.

Per Lindgren.

Per Lindgren

För många Skärholmsbor är den pratglade busschauffören Per Lindgren den enda samtalspartnern om dagarna.

”Välkommen!”, ”Godförmiddag!”, ”Välkommen in i värmen!” Flera passagerare överraskas av det personliga bemötandet innan de glatt tittar upp, ler och hälsar tillbaka.

För många är Per mycket mer än en busschaufför. Snarare dagens ljuspunkt.

– Det finns många som är ensamma. Jag får lyssna på så otroligt många historier från folk som sätter sig i ”rallysätet”. Du kan inte ana, säger Per Lindgren.

Lokala Hjältar, STSS, Nr: 6FV: Per Berg, Maria Lorentzon, Eli Khuri

 Per Berg, Maria Lorentzon, Eli Khuri

Per Berg, Maria Lorentzon och Eli Khuri

Maria Lorentzon, Eli Khuri och Per Berg har vänt Bredängs bibliotek från kaos till en trygg och naturlig mötesplats för unga i området. Förra året nominerades de också, som ett av tre, till Årets bibliotek i Sverige.

– Vi har jobbat väldigt nära barnen, varit ute och pratat, lyssnat och spelat spel. Vi känner dem vid namn och de ha fått önska aktiviteter och välja vilka filmer och tv-spel de vill ha, säger Per Berg.

Lokal Hjälte, STSS, Nr 7, Johannes Haddad, ordförande för schackklubben SK. FV: Aaryaman Schdeva, Defne Erdogan, Johannes, Arif Baran.

 Johannes Haddad, ordförande för schackklubben SK. FV: Aaryaman Schdeva, Defne Erdogan, Johannes, Arif Baran.

Johannes Haddad

Johannes Haddad har haft kurs för att stärka unga tjejers självkänsla, gratis lärt ut hur man spelar schack i biblioteket och tagit med ungdomar till stan för att möta och spela schack med näringslivstoppar och politiker.

– Jag ser många elever som inte har så mycket hopp. Många kommer från trasiga hem och föräldrarna har inga drömmar för barnen och då är det tyvärr vanligt att barnen inte heller drömmer om framtiden. Det känns väldigt givande att få vara till hjälp, säger Johannes Haddad.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.