Hon kan bli årets lokala Upplands-Brohjälte

Min Lokala Hjälte Upplands-Bro Linda Fidjeland
Linda Fidjeland hjälpt över 20 unga människor att få tak över huvudet.
Tack vare Linda Fidjeland och hennes förening har över 20 unga människor fått stanna där dom trivs, här i Upplands-Bro. Hon hjäper ensamkommande med bostad, så det slipper ryckas upp från en vardag som äntligen känns trygg. Nu nomineras hon till årets lokala Upplands-Brohjälte.

Unga ensamkommande människor som kommit till Sverige kan ha svårt att hitta tak över huvudet. När man fyllt 18 eller fått avslag på sin asylansökan så kan de skickas till annan ort och samtidigt ryckas upp från skola, vänner och kontaktnät. Det är här Linda Fidjeland kommer in i bilden.

– Vi såg att ungdomarna inte ville härifrån. De gick i skolan, hade sina advokater och goda män och inte minst vänner här. De ville inte åka till Kiruna, där de flesta hamnar.

När vi möts på Upplands-Brogymnasiet så är det svårt att få en lugn stund med Linda. Många ungdomar stannar till och kramas, pratar och diskuterar sin situation. En ung kille sätter sig och vill ha hjälp med att fylla i en blankett.

Min Lokala Hjälte Upplands-Bro Linda Fidjeland

– Hassan är en utav de ungdomar som vi tillslut lyckats få återinskriven i kommunen. Vi hade honom i frivilligt familjehem ett tag. Men nu har han en riktig familjehemsplacering.

Med sitt nätverk Frivilliga Familjehem så har Linda Fidjeland hjälpt över 20 unga människor att få tak över huvudet och stanna här, där de trivs.

Några kilometer från skolan bor Khaled. På nedre botten i ett större villa har han sitt rum. Linda Fidjeland var Khaleds goda man och hjälpte honom genom hela hans asylprocess. Och nu stöttar Frivilliga Familjehem honom.

– Hon hjälpte till med min hyra, min mat, mina kläder och mitt busskort, förklarar Khaled.

Min Lokala Hjälte Upplands-Bro Linda Fidjeland

Linda Fidjeland har hjälp Khaled med hyra, mat och kläder.

Det som kanske personifierar en hjälte idag är att man inte vill ta åt sig äran. I den bilden passar Linda Fidjeland in.

– Alla familjehemmen som är aktiva i föreningen och framförallt alla ungdomar, det är de som är modiga!

 

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners