Lotta håller Sundbyberg rent från hat

Lotta Fritz Gustafsson.
Lotta Fritz Gustafsson.
Det var för mycket rasism och för otrevlig ton i kommentarerna i Sundbybergsgrupperna på Facebook.
Så Lotta Fritz Gustafsson och Leif Andersson drog igång gruppen Vänliga Sundbyberg som en motvikt.
Under året har gruppen växt till över 3200 medlemmar och de har också instiftat priset till Vänligaste Sundbybergaren.

Varför drog ni i gång gruppen i december 2016?

– Det var så mycket elaka kommentarer, med rasistisk och otrevligt ton i de andra Sundbybergsgrupperna, egentligen oavsett vilket ämne det handlade om. Vi tänkte bägge två att ”måste det vara så här”? säger Lotta.

Vad är speciellt med den här gruppen?

– Samtidigt som alla ämnen ska kunna diskuteras här, stort som smått, fina bilder eller politik, så råder nollrasism, inga personangrepp och allmänt vet och etikett i kommentarerna. Vi lägger mycket tid på att läsa, kommentera och hålla koll på kommentarerna. Vi är som hökar. Det tar mycket tid, men samtidigt måste vi alla jobba för att göra världen lite bättre och börja i någon ände. Det här är vårt sätt att dra ett strå till stacken, säger Lotta.

Lotta Fritz Gustafsson har varit med och startat Facebookgruppen ”Vänliga Sundbyberg”.

Berätta om priset ni instiftat?

– Vi hade en omröstning och utsåg sedan Vänligaste Sundbybergaren. Förra året gick priset till Denita Landegren som fick blommor som Snitz blommor i Storskogen skänkt och prispengar som samlats in av medlemmarna. Vi kommer fortsätta med priset för att uppmuntra folk att göra bra saker. Jag jobbar inom skolan och om vi inte talar om för barnen att de gör något bra så vill de inte fortsätta. Man måste peppa folk till att vilja bli vänligare sundbybergare, säger Lotta.

Vad hoppas ni på framöver?

– Vi har ökat till över 3200 medlemmar under vårt första år. Bara nu i januari har vi blivit 200 fler. Så vi hoppas kunna gå om de andra Sundbybergsgrupperna så småningom. Vi vill att fler ska se att man inte måste vara elak i det man skriver.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Sundbyberg lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesundbyberg@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Sundbybergshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners