Magnus Linde vill sprida skridskoglädje

Magnus Linde på Grönstaviken som är en del av Askrikefjärden.
Magnus Linde på Grönstaviken som är en del av Askrikefjärden.
Plogargänget. Skridskobanan utgår från Askrike seglarsällskap på Askrikevägen.
Plogargänget. Skridskobanan utgår från Askrike seglarsällskap på Askrikevägen.
Magnus Linde och hans gäng har plogat Grönstavikens is i ett decennium.
– Jag vill att folk ska kunna komma ut och åka skridskor på naturis enkelt.

Nej, det är faktiskt inte en polarexpedition. Trots skidglasögon och långvantar är det an vanlig dag för Magnus Linde och hans gäng från Friluftsfrämjandet. I över ett decennium har de plogat en bana på Grönstaviken.

Helt ideellt för att Lidingöborna ska få uppleva skridskor på naturis. Ett värv värdigt en vardagshjälte av det tuffare slaget.

– Hjälte låter pampigt! Men det är kul att folk uppskattar det här, säger han.

Varför började du med det här?

– Jag vill att folk ska få uppleva skridskor på naturis, det är någon alldeles speciellt, inte alls som att åka på en spolad bana. Här på Grönstaviken kan man åka även om man inte vill ge sig ut på tur. Det är tryggt, eftersom vi mäter istjockleken längs banan.

Hur lång är banan?

– Cirka två kilometer beroende på väder- och isförhållnaden.

Hur ofta plogar ni?

– När det behövs. Nu har vi plogat tre dagar i rad. Det har varit blåst, snödrev och en köldeffekten på 25 minus. Ska man få till en bana får man inte låta sig avskräckas av väder!

Vad tycker du själv om skridskoåkning?

– Det är en spännande och kul upplevelse. Det är lätt och behagligt när isen är bra, man få en naturupplevelse. Och så är det en gemenskapskänsla när man åker tillsammans med andra.

 

Lidingö stad tillhandahåller plogbilar. Magnus Linde och vännerna ställer upp med sin tid. I gänget: Magnus Linde, Mats Melinder, Roland Jadeborg, Lars Agö, och Björn Wedholm.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Lidingö lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltelidingo@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Lidingöhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

 

Huvudpartners