ANNONS

Kent får människor att göra underverk på scenen

Kent Ekberg, regissör vid Teater Reflex i Kärrtorp. Nominerad till lokal Hjälte.
Kent Ekberg och hans medarbetare på Teater Reflex
Kent Ekberg är regissören som får människor att överträffa sig själva på scenen, och som i åratal berikat söderorts kulturliv med teater.
Nu har han nominerad till Min lokala söderortshjälte.
ANNONS

Säg Teater Reflex, och många söderortsbor skiner upp. Här kan de se föreställningar av hög kvalitet. Här får också vanliga människor spela teater i föreställningar med höga ambitioner. Regissören Kent Ekberg, som driver teatern i Kärrtorp, älskar sitt arbete med ickeprofessionella.

– Det är fantastiskt att se hur fin dynamiken mellan människor kan bli när de vågar ge sig in i spännande samspel som för dem närmare varandra. Jag har hört så många säga att de aldrig trodde att de skulle klara av det de gör på scenen. Människor är större än vad de tror, säger han.

Genom åren har han gett tusentals människor chansen att växa genom teater. Allt började i Enskede. Där var han med och grundade Enskedespelet. Den första föreställningen (1983) handlade om Enskedes historia.

– Det låg i tiden att gräva där du står. Så vi började gräva i lokalhistorien och startade studiecirklar. Då slog det oss att vi borde göra ett spel, berättar Kent Ekberg.

Kent Ekberg, regissör vid Teater Reflex i Kärrtorp. Nominerad till lokal Hjälte.

”När människor ger av sig själva på scenen inträffar mirakel”, säger Kent Ekberg.  Foto: Christian Lärk

I nära 20 år arbetade han med Enskedespelet. Sedan gick han vidare. Fyra somrar gjorde han uppsättningar med asylsökande, i södra Hammarbyhamnen. Han grundade också Södra Folkliga Teatern. 2003 var det premiär för  uppmärksammade ”Vävarnas barn” på Finnboda varv, efter Anders Fogelströms roman. Över 100 skådespelare stod på scenen.

– Fogelström är en av mina favoritberättare. Hans arbetslivsskildringar berättar om den grottekvarn som människor har levt i, i Stockholm. Det har blivit fyra föreställningar efter hans böcker, säger Kent Ekberg.

Under några år hade Södra Fot lokaler i Skarpnäck. 2010 drog man till Kärrtorp, under namnet Teater Reflex. Här ger man både egna och inhyrda föreställningar. Kvaliteten tummar Kent Ekberg och hans medarbetare inte på.

ANNONS

– Jag ställer inte människor på scenen om vi inte gjort något bra. Det måste bli en föreställning som överträffar våra förväntningar!

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.