Margareta ställer upp som vän

Margaretta Kull, arbetar för frivillig väntjänst ideelt som volontäransvarig och har tidigare arbetat bl a med SFI. Lokal hjälte Söderort, Hammarby, Skarpnäck. Nr: 4.
Margareta Kull
En hjälte kan komma i många former. En av dem är Margareta Kull, volontäransvarig på Frivillig väntjänst som finns till för ensamma äldre.

När Margareta Kull blev pensionär för några år sedan sökte hon sig till ideellt arbete. Först deltog hon i diskussionsgrupper hos SFI. Grupperna förde samman nysvenskar med andra svenskar för språkligt utbyte genom enklare konversationer. När diskussionsgrupperna lades ner var det dags för nästa uppdrag.

– Det var då som jag blev aktiv inom Frivillig väntjänst i Bandhagen och har varit det i ungefär fem år. Det är väldigt många som är ensamma och behöver någon som följer med dem till sjukhuset eller liknande, säger Margareta Kull.

Hon menar att tanken med tjänsten är att komplettera andra samhällsfunktioner.

– De som vi träffar är äldre, ofta omkring 90 år och bor hemma.  Vi umgås som vilken vän som helst. Däremot handlar vi inte åt någon, det får hemtjänsten göra.

Känner du att din insats gör skillnad?

– Verkligen. Människor är väldigt tacksamma för att vi finns. Många berättar att de inte hade vågat utan sällskap. Äldre är ofta utsatta och lämnade ensamma.

Hos Frivillig väntjänst är Margareta Kull ansvarig för volontärer. Det innebär att hon samordnar möten några gånger per år och ordnar föreläsningar.

– Vi har lyckats få väldigt intressanta talare. Senare i år kommer vi att ha en om åldringsbrott, som blir allt vanligare. Det tas inte upp särskilt ofta. Samt en som ska prata om kost och diet, säger hon.

Enligt siffror från 2018 som Margareta Kull har gett till Mitt i har väntjänsten mer än tusen sociala kontakter och omkring lika många personer som ledsagas. Därtill ordnade de även 120 besök på äldreboenden i fjol. I Stockholms stad finns det sammanlagt 155 volontärer.

Huvudpartners