Marian öppnade sitt hem – trots motgångar

Aliasghar Mahdavi, Marian Dehghani, Nemat Josefi, Yousuf Rezai.
Aliasghar Mahdavi, Marian Dehghani, Nemat Josefi, Yousuf Rezai.
När en av hennes före detta elever – afghanen Yousuf Rezai – riskerade hemlöshet öppnade Marian Dehghani dörren för honom. Därefter kom ytterligare två killar och knackade på dörren. Idag har Marian Dehghani, något oväntat, blivit ”fyrabarnsmamma”.

De ensamkommande invandrare som fyller arton riskerar ofta hemlöshet, för att kunna gå klart gymnasiet. Marian Dehghani är lärare och ensamstående med en autistisk dotter. När tre elever hon arbetat med blev arton stod de inför valet att flytta till migrationsverkets boenden i Norrland, eller att bli hemlösa och gå klart gymnasiet. Då öppnade Marian sitt hem, och lät dem bo hos henne. Eftersom hon inte får någon ersättning för det har det varit ett tufft val.

Var det självklart att låta dem bo hos dig?
– Nej, inte från början. Jag har alltid varit engagerad för utsatta människor, och var mycket på centralen och nobelberget hösten 2015. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så här mycket. Jag sover väldigt lite och är alltid orolig för hur de mår.

Vad har du fått för reaktioner?
– Andra har svårt att förstå. Många säger ”du har inte råd med det här” – men bidra själv då? Om du inte har något gott att säga, säg inget alls.

Vad har varit positivt och negativt?
– Jag får inte riktigt vardagen att gå runt ekonomiskt, jag går back flera tusen kronor i månaden. Man är heller aldrig själv – jag har blivit ensamstående fyrabarnsmamma. Men det är också mycket kärlek i huset, jag får mycket tacksamhet.

Kan du inte få hjälp?
– Nej, nu är det bara civilsamhället som hjälper till. Kommunen får statsbidrag för att hjälpa till men vill inte säga vad de gör med pengarna. Jag har sökt ekonomiskt bistånd men får det inte, eftersom jag har hög inkomst. Men jag har ännu högre utgifter, tonårspojkar äter så mycket!

Hur ser framtiden ut?
– Jag vet inte om vi kan bo kvar här. Men om inte jag tagit hand om pojkarna hade någon av dem tagit livet av sig, och de andra hade varit hemlösa. Jag hoppas bara att de får uppehållstillstånd och kan börja leva sina liv.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Järfälla lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltejarfalla@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Järfällahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners