ANNONS

Mindre matsvinn med tävlingar – så inspirerar Stefan elever

stsh, matsvinn.Stefan Johansson, fritidspedagog, Hammarbyskolan södra visar stort engagemang med att få eleverna att slänga mindre mat. Spann och våg som medel.
Stefan Johansson får elever att kasta mindre mat och äta mer grönt.
Fritidspedagogen Stefan Johansson väcker nya tankar bland ettorna i Hammarbyskolan södra. Sedan januari kastar barnen mindre mat än tidigare och de äter allt mer sallad.
– Barnens och ens egen vardag blir mycket roligare på skolan med olika projekt, säger han.
ANNONS

Hur får man barn att kasta mindre mat? Hammarbyskolan södras fritidspedagog Stefan Johansson har svaret. Sedan i januari har han med hjälp av olika tävlingar fått skolans ettor att minska matsvinnet.

Nu är han nominerad till Min lokala söderortshjälte.

Fantastiska resultat

Rekordet ligger under drygt 300 gram mat, vilket Stefan Johansson tror beror på att ungefär hälften av eleverna inte är i skolan på grund av corona.

– Det är en halverad styrka, men även om man skulle dubblera det som slängs så har vi ändå fantastiska resultat. Det verkar som att det satt sig, säger han.

Han har lagt märke till hur barnen per automatik mer och mer tänker till och lär sig att tar mindre mat.

– Men det här är ju något som man får jobba vidare med precis som med att äta mer sallad. Det är ett långtidsprojekt, men visst märker jag en skillnad.

stsh, matsvinn.Stefan Johansson, fritidspedagog, Hammarbyskolan södra visar stort engagemang med att få eleverna att slänga mindre mat. Målet är NOLL matsvinn.

Stefan Johansson har arbetat som fritidspedagog sedan 1986. Foto: Christian Lärk

ANNONS

”Man gör nytta på något sätt”

Det som engagerar Stefan Johansson till att hålla på med olika projekt är att vardagen på arbetet blir mycket roligare.

– Att ha tävlingar, väga mat och göra tabeller, man märker att det gör skillnad och det är roligt. Det är roligt för barnen, men även för en själv när man ser att det händer saker. Man gör nytta på något sätt. Speciellt när man blir nominerad till hjälte, det blir ännu roligare då, säger han.

En hjälte för Stefan Johansson är någon som man uppskattar. Han menar att det finns många olika sorters hjältar men väljer att lyfta de som arbetar inom sjukvård, äldreomsorg, skola och förskola som är grunden för samhället i dag.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.