Mikhael får eleverna att skratta varje dag

Mikhael Mikalides är nominerad till hjälte i Huddinge.
Mikhael Mikalides på Vårbyskolan är nominerad till Mittis lokala Huddingehjälte.
Mikhael Mikalides är nominerad till hjälte i Huddinge.
Mikhael Mikalides blev utsedd till Årets pedagog i Huddinge i år.
Hallå där, Mikhael Mikalides, lärare i SO och svenska på Vårbyskolan som är nominerad till Mittis lokala Huddingehjälte. Du har blivit utsedd till Årets pedagog i Huddinge, skriver barnböcker på fritiden och har startat flera bokprojekt, som bland annat mynnat ut i en app.

Du utnämndes till ”Årets pedagog” i Huddinge med motiveringen att du får eleverna att skratta varje dag och vilja gå till skolan.

Hur lyckas du?

– Det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna. Jag brinner för att väcka läslust och skrivlust. Men för att göra det måste vi ha trygga elever som trivs i skolan. Jag och mina kollegor har nolltolerans mot mobbning. När jag gick i skolan var det ganska tungt och lätt för en vuxen att titta bort om något hände. Men ingen ska lämna skolan och må dåligt. Här tar vi tag i problem så fort som vi hör talas om det. Både jag och min fru jobbar på Vårbyskolan. Det är mer än ett jobb för mig, vi pratar om allt dygnet runt. Det är klart att det kan bli lite mycket, men det är jätteroligt och mina barn är min inspirationskälla.

Hur får man barn att släppa läsplattan och läsa mer böcker?

– Det måste man göra, 80 procent av ordförrådet kommer från tryckt text. Börja med högläsning för små barn, sedan växelläsning där man läser varannan mening eller stycke. Ett starkt och nyanserat språk formar hela ditt liv och gör att du kan förverkliga drömmar. Jag brinner för att stärka läskulturen. Ett sätt att få barnen att vilja läsa är att låta dem läsa för någon annan än läraren. Att till exempel gå till en förskola och låta dem läsa upp en text för barnen där.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Huddinge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehuddinge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Huddingehjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners