ANNONS

Niclas får alla att springa – kan bli lokal hjälte

Min lokala hjälte, Niclas Wennerlund är nominerad till min lokala hjälte.
Niclas Wennerlund vill att alla ska få röra på sig.
Dotterns epilepsi fick Hökarängsbon Niclas Wennerlund att dra igång en löpargrupp för personer med funktionsvariation.
– Alla människor ska ha rätt att kunna röra på sig, säger Niclas, först ut att nomineras till Min lokala söderortshjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Farsta lite bättre.
ANNONS

Hökarängsbon Niclas Wennerlund startade 2016 löpargruppen Bara Vanlig – en löpargrupp och social mötesplats för personer med funktionsvariation.

– Min dotter Melina har alltid tyckt om att röra på sig, men hon har svårbehandlad epilepsi och det fanns ingen träning för henne. Så jag drog igång det här med löpningen på test, säger Niclas Wennerlund.

Alla ska få chansen

Syftet med Bara Vanlig är att ge barn och unga med funktionsvariation möjlighet till träning och social möten.

– Enligt Statistiska centralbyrån är var femte person med funktionsvariation ensam och har ingen nära kompis. Så det är ett enormt behov som man kan fylla upp.

Deltagarna bestämmer själva hur träningen ska utformas. Niclas berättar att det är viktigt att träningen sker på individens villkor och att de får ta ansvar själva.

– Det handlar om att se varenda individ, att peppa dem och stärka deras självförtroende.

Startade i Hellas

Bara Vanlig har sedan starten vid Hellasgården i Nacka växt till fler områden i Stockholm och andra städer i Sverige och Niclas arbete har lett till att han bland annat nominerats till den nationella utmärkelsen Årets eldsjäl, som delas ut av Folkspel.

– Det håller på att bli en nationell folkrörelse. Det har hela tiden varit mitt mål att alla människor ska ha rätt att kunna röra på sig och ha tillgång till sociala mötesplatser. Mitt mål är att vi 2021 ska finnas över hela Sverige och vi är på god väg.

Har du planer på att starta upp Bara Vanlig även i Farsta?

ANNONS

– Allt hänger på att hitta volontärer. Mitt mål är att ta hela Stockholm, så absolut. Vi har bra löpspår här, så det finns alla förutsättningar. Men anledningen till att jag startade på Hellasgården var att det fanns bra möjligheter för de som behöver rulla och det gärna finnas ett fik i närheten som man kan stanna upp vid under passen.

Finns som utbildning

Parallellt med löpgrupperna runt om i Sverige tar Niclas fram en utbildning byggd på Bara vanlig-metoden.

– Jag kommer att gå ut med utbildningen till näringslivet för att öka kunskapen och förståelsen för personer med funktionsvariation. Jag vill få företag att se deras styrkor i stället för svagheter så att de vågar anställa fler.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.