Nicole startade kvinnojour på egen hand

"Så länge våldet finns så kommer min drivkraft till förändring att finnas", säger Nicole.
"Så länge våldet finns så kommer min drivkraft till förändring att finnas", säger Nicole.
Nicole Gondek Baig startade kvinnojouren Agera för fyra år sedan.
Nicole Gondek Baig startade kvinnojouren Agera för fyra år sedan.
Nicole Gondek Baig startade kvinnojouren Agera för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och flera har nominerat henne som en lokal hjälte i Solna.
– Jag blir rörd av att så många ser mig som en hjälte, säger Nicole.

Nicole Gondek Baig är 29 år gammal och startade kvinnojouren Agera för fyra år sedan, där hon idag är ordförande. Efter att den tidigare kvinnojouren lagts ner i Solna uppvaktade Nicole flera olika politiker inför valet 2014, för sätta press på dem att ersätta kvinnojouren.

– Då var den en moderatpolitiker som sa åt mig att ”det verkar som att du brinner för den här frågan. Du borde starta upp kvinnojouren igen”. Sedan gjorde jag det. Den dagen bestämde jag mig och tog saken i egna händer, berättar Nicole.

”Så länge våldet finns så kommer min drivkraft till förändring att finnas”, säger Nicole. Foto: Privat

Idag har Agera fyra anställda och ett 30-tal volontärer och har ett skyddat boende som tar emot skyddssökande från hela landet. Dessutom har de en telefonlinje som är öppen från kl 09.00 till 22.00 varje dag, året om.

Hur känns det att så många ser dig som en hjälte?

– Det känns helt fantastiskt. Jag blir rörd av att så många ser mig som en hjälte. Jag ser inte mig själv som en hjälte, men det är jätteroligt att andra tänker så om mig.

Vad är det som motiverar dig i ditt arbete?

– Jag hoppas att jag inom min livstid ska få se en förändring vad det gäller mäns våld mot kvinnor och mäns våld överlag. Det är det som motiverar mig. Så länge våldet finns så kommer min drivkraft till förändring att finnas.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Solna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesolna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Solnahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners