Hon ger de nyanlända ett vanligt tonårsliv

Johanna Ågestad.
Johanna Ågestad.
Varje torsdag går Johanna Ågestad till Vallentuna gymnasium för att söka upp asylsökande ungdomar.
Sedan hänger de tillsammans i Åbybergskyrkan.
– Jag har fått många fina nya vänner, säger hon.

Hon kom som ungdomspräst till församlingen 2015, innan den stora flyktingvågen. Öppnade kyrkan för flyktingar, som det i början inte fanns så många av i Vallentuna.

– Sen fick jag kontakt med gymnasiet som sa att de behövde hjälp. Då startade vi en verksamhet där nyanlända kan komma hit och fika.

Det är unga pojkar som går på språkintroduktion som kommer till kyrkan. Spelar kort, lirar innebandy, pingis och fotboll, följer med på utflykter. Gör sådant som tonåringar gillar mest.

Vad ger det dig?

– Jag har fått jättemånga fina nya vänner. Två killar som just varit och träffat sina släktingar i Iran gav mig presenter när de kom tillbaka. De är så fina, generösa och artiga. Jag är så glad att jag fått lära känna dem. Det ger insikter om hur livet kan vara, att det inte alltid  är så enkelt att leva.

Har du varit med om att de blivit utvisade?

– Några har fått utvisningsbeslut. Men de försöker hanka sig fast vid verkställighetshindren. Många har hoppas på den lagändring som verkar gå igenom nu, som innebär att de kan få läsa på vidare på gymnasiet. 

Hur mår de?

– Det är jobbigt att inte veta vart man är på väg. Ovissheten och oron för framtiden är vanlig hos tonåringar men den här går utöver det vanliga. De oroar sig mycket för vad som kommer att hända om de tvingas återvända. De som inte fått uppehållstillstånd har inte samma ork och energi som de som fått det. Det tar också mycket kraft att tänka på vad nästa steg i deras liv ska bli. 

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vallentuna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevallentuna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vallentunahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners