ANNONS

Mella vill hjälpa andra nyanlända som volontär på Rosa stationen

Mellaismail Mohammed sprider glädje och energi på Rosa stationen vid Telefonplan.
Mellaismail Mohammed sprider glädje och energi på Rosa stationen vid Telefonplan.
Mellaismail Mohammed kom till Sverige för tre år sedan. Han tycker att han fick mycket hjälp från början – och nu vill han ge tillbaka och ge andra chansen att få samma hjälp. Därför blev han volontär på Rosa stationen, en verksamhet för nyanlända. För det är han nominerad till Min lokala hjälte 2019.
ANNONS

Mellaismail Mohammed är kurdisk flykting från Syrien med tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Trots att han inte vet om han får stanna, har han från börjat engagerat sig för att lära sig svenska.

– Jag gick till kyrkan och hjälpte till som volontär och pluggade svenska på Facebook och Youtube och gick till språkkaféer.

Rosa stationen som ett andra hem

Från början bodde han i Hudiksvall, men när han kom till Stockholm för ungefär 1,5 år sedan fick han höra om Rosa stationen, en mötesplats för nya och etablerade svenskar med bland annat studie- och juridisk hjälp och språkkafé. Rosa stationen är ett samarbete mellan föreningen Midsommargården och Refugees welcome Stockholm.

– Vi fikar och gör aktiviteter tillsammans och hjälper varandra med skoluppgifter. Jag gick flera månader som gäst, men sedan sa jag att jag ville hjälpa till som volontär. Jag brukar gå dit varje tisdag och onsdag och varannan söndag.

Vad betyder Rosa stationen för dig?

– Det är mitt hem nu. Jag trivs där, de är som min familj. Från början visste jag ingenting, men när jag började prata svenska bestämde jag mig för att jag skulle hjälpa andra.

Vill bli sjuksköterska

För Mellaismail Mohammed, eller Mella som han också kallas, har engagemanget blivit ett sätt att lära känna människor, lära sig svenska och lära sig mer om Sverige.

– Det har varit en nyckel för att komma in i samhället. Jag försöker lära känna människor. Det är inte bara för att lära mig språket, det är jätteroligt för mig.

Förutom att hjälpa andra på Rosa stationen pluggar Mella till undersköterska. Planen är att till slut bli sjuksköterska.

ANNONS

– Jag har fått så mycket hjälp av andra, speciellt av många gamla människor. Jag tycker om att vara med människor.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners