ANNONS

Oliver, 16, stoppade brand: kan bli Min lokala Roslagshjälte

Oliver Fogelström hjälpte grannar när det brann i grannhuset på Fårtickevägen i Åkersberga där han bor. Nu är han nominerad till Min lokala hjälte.
Oliver Fogelström, 16 år, går i först året på Österåker gymnasium. När det brann i grannens hus tvekade han inte att hjälpa.
Åkersbergabon Oliver, 16 år, fick se rök bolma från grannhuset i Skånsta. Då hämtade han brandsläckaren och sprang dit och började släcka. Nu kan han bli Min lokala Roslagshjälte.
ANNONS

– Det var kolsvart, fullt med rök, kaos och alla ropade, berättar Oliver Fogelström, 16 år.

– Jag vet inte om det var adrenalin eller chock, men jag kände ingen rädsla.

Branden inträffade vid 22-tiden fredagen 3 januari på Fårtickevägen i Skånsta.

Knastrande ljud från tvättstugan

Linnea, mamman i familjen där det brann, berättar att allt plötsligt blev svart när strömmen gick, och att hon hörde knastrande ljud från tvättstugan. När hon gick dit brann det för fullt.

Det var fruktansvärt otäckt

– Det var fruktansvärt otäckt. Barnen blev rädda och hundarna blev livrädda! säger hon.

När Oliver kom till huset insåg han att han behövde något att lysa med och sprang tillbaka efter sin mobil. När han kom tillbaka möttes han av pappan i huset som legat och sovit när branden startade. Tillsammans släckte de branden med brandsläckaren och en vattenslang.

Lågor vid skorstenen

– Man såg lågor vid deras skorsten. Vi bestämde oss för att gå in och försöka spruta med brandsläckaren i taket i tvättstugan, där det bränts ett litet hål, berättar Oliver.

Här startade branden

Tvättstugan efter branden (Foto: Privat)

Kort därefter kom brandkåren, men då var mycket av branden redan släckt. Oliver och grannpappan fördes till sjukhus för att se om de skadats av giftig rök. Som tur var hade de klarat sig.

ANNONS

Är han en hjälte?

– Ja, gud absolut! Han var så lugn och betedde sig så moget, säger grannmamman Linnea, som numera bor tillfälligt med familjen i en gammal personalbostad i Runö.

Hon är tacksam för all hjälp de fick av Oliver, hans familj, räddningspersonal och på sjukhuset.

– Det ser ut att ta ett bra tag innan huset är iordningställt igen. Men en brandman sa att det var mycket tack vare insatsen som huset står kvar!

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.