Johan öppnade upp sitt hem för utsatt vän

Johan Rundh, Lokal Hjälte, Solna, Nr: 5
Johan Rundh ser sig inte själv som hjälte, han säger att han bara gjorde vad han kunde.
Solnabon Johan Rundh öppnade sitt hem för en kompis som flydde ett destruktivt förhållande. Nu är han nominerad till Min lokala Solnahjälte 2019.
– Jag såg att hon hade problem och inte mådde bra, det här var det bästa sättet jag kunde hjälpa till, säger han.

En kompis till Johan Rundh, 37, hamnade i ett destruktivt förhållande där hon blev psykiskt misshandlad och nedtryckt. Situationen förvärrades för drygt ett år sedan. Då bestämde sig Johan Rundh för att agera: Han öppnade sitt hem, och kompisen och hennes son flyttade in i ett av rummen i lägenheten i Solna.

Förstod först inte hur illa det var

Johan Rundh

– Jag såg hur dåligt hon mådde och kunde inte vända ryggen till. Hon ville lämna honom men hade ingenstans att ta vägen. Jag sa till henne att nu räcker det, nu hjälper jag dig att flytta. Hon behövde stöttning för att lämna en våldsam person och jag hade ett rum över, så det kändes som bästa sättet jag kunde hjälpa till på.

Att bo under samma tak har stärkt vänskapen. Just nu håller kompisen på att leta efter eget boende.

– Hon letar lägenhet, men det är ju inte helt lätt att hitta något i Stockholm, konstaterar Johan Rundh.

Har du något tips på hur man ska göra om man har en vän som mår dåligt i ett förhållande?

– Det gäller att försöka stötta personen att våga ta steget att lämna, för det blir sällan bättre. Jag tror också att det är en bra idé att åka hem till den som mår dåligt för att prata och se hur personen har det. I det här fallet förstod jag först inte hur illa det var, utan det tog ett tag.

”Nästa gång kan det vara jag”

Johan Rundh tycker att det är hedrande att vara nominerad till Min lokala Solnahjälte, även om han inte ser sig själv som någon direkt hjälte.

– Man går inte runt och tänker att man är en vardagshjälte. Jag har egentligen bara gjort som jag är uppfostrad att göra. En kompis behövde hjälp, nästa gång kanske det är jag som sitter i skiten.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera
Huvudpartners
Lokala partners