Hon ordnar fika och sällskap till Kungsholmens äldre

Matilda Landsberg, Lokal Hjälte, Nr: 6, Kungsholmen.
Matilda Landsberg bor på Lilla Essingen.
Lilla Essingebon Matilda Landsberg har en särskild plats i hjärtat för äldre.
I fem år har hon på ideell basis samordnat fikaträffar för Kungsholmens seniorer.

Den 30-åriga Lilla Essingebon Matilda Landsberg har varit engagerad i ideella föreningen ”Äldrekontakt” i fem år. Hon är gruppledare för Kungsholmen-gruppen, som består av ungefär åtta seniorer.

– Vi träffas en gång i månaden på fika. Min roll är att samordna mötena, säger Matilda Landsberg.

Ger mycket att vara volontär

Hon har alltid varit nära både sin morfar och farmor. Matilda menar att hon har en särskild plats i hjärtat för äldre människor.

– Jag har jobbat i hemtjänsten. Där har jag sett att många inte har någon familj eller får så många besök. Till dem är det härligt att kunna sprida glädje, säger Matilda Landsberg.

Vad ger det dig att vara volontär för äldre? 

– Jättemycket! Framförallt vänskap. Sen har ju äldre så mycket erfarenhet. De har levt livet som jag är mitt uppe i, säger Matilda Landsberg.

Ringer damerna och herrarna

Hennes primära uppgift i egenskap av gruppledare är att ringa runt till seniorerna, fråga om läget och sammankalla till fikaträff. Matilda berättar att det varken tar särskilt lång tid eller mycket energi.

Hon tycker tvärtom, att engagemanget ger kraft.

– Jag ringer damerna och herrarna innan träffarna. Man lär känna varandra väldigt väl. Det är kul att generationerna blandas, säger Matilda Landsberg.

Om man funderar på att bli volontär, vilka är dina bästa tips? 

– Då tycker jag att man ska bli volontär! Men det är viktigt att fullfölja det man har åtagit. Men det är inte jobbigt, man får så mycket tillbaka, säger Matilda Landsberg.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners