ANNONS

Paul är Östermalms egen Robin Hood

Varje år ser Paul Forsell till att saluhandlarna skänker mat för 150 000 kronor.
Varje år ser Paul Forsell till att saluhandlarna skänker mat för 150 000 kronor.
Saluhandlarna hälsar varmt på Paul. Här samtalar han med Fredrik Torsmark på B.Andersson.
Saluhandlarna hälsar varmt på Paul. Här samtalar han med Fredrik Torsmark på B.Andersson.
Paul Forsell, före detta major i Frälsningsarmén.
Paul Forsell, före detta major i Frälsningsarmén.
Den före detta Frälsningsarmé-majoren Paul Forsell är ett bekant ansikte i Östermalmshallen där han i många år ägnat sig åt välgörande arbete.
Nu är han nominerad till Min lokala Östermalmshjälte.
ANNONS

Saluhandlarna hälsar varmt på Paul Forsell när han promenerar genom Östermalmshallen. Alla vet vem han är. Varje dag i 30 år har Paul stått i saluhallen och samlat in mat, pengar, kläder och mycket annat till utsatta människor.

30 år, hur började allt?

– Jag visste att det kastades mycket färsk mat, så jag gick hit på min fritid och frågade saluhandlarna om jag kunde få den överblivna maten. Varje år skänker saluhandlarna mat för 150 000 kronor. Själv kostar jag inte ett öre. Under åren har jag kunnat hjälpa tusentals människor och mellan åren 1990 och 2014 samlade jag in 1,3 miljoner kronor.

Varifrån kommer din drivkraft?

– Jag är dum och envis… Det handlar helt enkelt om att se människan som behöver hjälp, det kan vara du och jag.

Hur kommer du i kontakt med behövande?

– Folk ringer mig – till och med när jag låg för min höftoperation för ett tag sen. Sen har jag olika samarbetspartners som jag har kontakt med. Hjälpen går till hemlösa, fattiga barn, mobbade barn och fattigpensionärer. Bland annat ordnar jag varje sommar så att barn som annars inte har råd får åka till Liseberg, Astrid Lindgrens värld, Gröna Lund med mera.

Vad minns du särskilt från de här åren?

– Jag har mött allt från hemlösa till kungligheter och en gång kom Allan Edwall fram till mig. Han var svårt sjuk och sa: ”Jag dör snart, kan du be en bön för mig?”. Så jag bad en bön för honom. Dagen efter var han död.

ANNONS

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Östermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteostermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Östermalmshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS