ANNONS

Överbrandmästaren som brinner för Korpen

Janne Malmqvist är nominerad till min lokala hjälte i Västerort
Janne Malmqvist på det som är lagets hemmaplan och hans andra hem, Stora Mossens IP.
Att kalla en före detta överbrandmästare för eldsjäl är inte särskilt originellt. Men vad ska man annars säga om Janne Malmqvist, 77, som nu går in på 49:e säsongen som lagledare för Brandkårens oldboys?
Kanske att han nu är nominerad till Min lokala hjälte i västerort 2019.
ANNONS

När Janne en gång tog över som lagledare för Brandkårens IK:s Korpenlag var året 1970. Det var samma år som Beatles splittrades och hela Sverige fick färg-TV.

De första 38 åren var han även spelare.

– På den tiden, 70- och 80-talen, abonnerade vi på seriesegern, trots tuffa konkurrenter som Posten och Polisen, minns Janne.

En amputerad stortå stoppade spelarkarriären, men han har fortsatt att leda laget och kalla till match. Och när Korpenserien drar igång igen i vår kommer han att stå där igen vid sidlinjen, den slitstarke profilen från Kälvesta – för 49:e säsongen.

Hur orkar du hålla på?

– Det är en riktigt bra fråga, hörrudu. Den ställer jag själv, och min omgivning också, säger Janne och skrattar.

Han medger att det var lättare att få folk att ställa upp i laget förr.

ANNONS

– Killarna fick spelprogrammet för säsongen, och det enda som hindrade dem att vara med var nära anhörigs bortgång eller, eventuellt, eget benbrott. Annars kom ju alla. I dag är det inte lika lätt, det kan jag tala om.

+ Men ni har fortsatt att vinna serien för det mesta. Och det gör ni väl även i år?

– Nja, bollen är ju rund som bekant. Det sköter sig inte självt riktigt, och de andra är jätteduktiga. Så det är inte bara att ställa in dojorna på plan.

Det är för ihärdigheten som ledare för Korpengänget som Janne är nominerad till lokal hjälte, men det borde kanske ha varit för hans unika insats som brandman. I 50 (!) år tjänstgjorde han inom brandförsvaret.

För brandmän var det brukligt att gå i pension vid 58 års ålder, men Janne ville liksom inte.

– Jag blev mer eller mindre idiotförklarad: ”Fan, ska du stanna kvar? Du gillar ju att fiska?” Men året har 365 dagar och jag kan inte fiska varenda dag, sa jag.

Så Janne fortsatte. Och fortsatte. Först 2015 – vid 74 års ålder – gick han i pension. Alltså: 50 år i brandförsvaret, och snart 50 som ledare för Korpenlaget.

– Så jag är väl lite knarrig på det viset, det är bara att erkänna.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Partners
ANNONS