”Pågen” har vigt sitt liv åt Järfällas missbrukare

Nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla Christer "Pågen" Nilsson
Christer "Pågen" Nilsson kämpar för att få narkomaner ur missbruk och ge dem värdiga liv.
I över 40 år jobbade Christer "Pågen" Nilsson med att stötta Järfällas missbrukare – och arbetet har spillt över förbi pensionsåldern. Kommunens mest utsatta fortsätter ringa och "Pågen" fortsätter ställa upp. Nu är han nästa Järfällaprofil att nomineras till Min lokala hjälte.

Hans arbete med Järfällas missbrukare, som socialsekreterare på kommunen, har löpt genom fem decennier. Oräkneliga är de människor som varit fast i drogberoende och funnit en stöttesten i Christer ”Pågen” Nilsson.

– Det är på fältet jag jobbat, gjort hembesök och sådär. Jag har försökt att alltid finnas med dem och bland dem, säger han.

Fortsätter ställa upp efter pensionen

”Pågen” har stått på samhällets mest utsattas sida i både nöd, i kontakt med myndigheter – och i vardagen. Ett arbete som rullat på även efter pensionen.

– Många gånger ringer de och ber om hjälp och då ställer jag upp, i mån av tid, säger han.

När han började arbetet på kommunen hade han ingen tanke på att viga yrkeslivet åt att jobba med missbrukare. Men han började som av en slump, och fick mersmak.

– Jag kände väl att de var nöjda med mig och jag tyckte jag gjorde ett hyggligt jobb. Sen är det ju så att jag tycker om de här personerna. Jag gillar inte vad de gör med sina kroppar, men det finns mycket gott i dem, säger han.

Pappan räddade flyktingar undan nazisterna

”Pågen” har lämnat ett långt spår av generositet genom sitt liv. En snabb sökning på nätet visar till exempel att han, som privatperson, skänkte över 50 000 kronor till Radiohjälpen år 2012.

– Jag och mina bröder hade fått ett par hundra tusen i ett arv och då tyckte jag väl att jag hade pengar över, säger han.

Det var hans pappa som gått bort. Och när Christer Nilsson försöker sätta ord på var hans givmildhet kommer ifrån är det också hos honom han hamnar.

– Det finns massa historier om pappa från när de bodde i Ystad, om hur han paddlade ut i havet för att rädda folk som flydde nazisterna. Han var alltid mån om de svaga.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera
Huvudpartners
Lokala partners