Påhittiga Lasse en trygghet för eleverna

Lasse är vaktmästare och pedagog på Rosenhillskolan.
"Jag gillar att skoja med barnen och de tycker att det är roligt och hänger på"
Lasse Björkén är vaktmästare och pedagog på Rosenhillskolan.
Lasse har jobbat inom Huddinge kommun sedan 1976, de senaste två åren på Rosenhillskolan.
Lars Björkén är vaktmästaren som gör det lilla extra för Rosenhillskolans elever. Han är deras stöttepelare och hittar ständigt på nya grejer som kan roa dem, som att bygga saker de behöver eller att hitta på fantasifigurer för eleverna att utforska.

Lars Björkén är vaktmästare och it-ansvarig på Rosenhillskolan, och trots att det inte ingår i hans arbetsuppgifter hittar han genom sin energi och påhittighet ständigt på skojigheter för skolans barn.

– Det har blivit att jag inte bara är vaktmästare eller it-ansvarig och jag är glad för det. Jag gillar att skoja med barnen och de tycker det är roligt och hänger på. ”Kan du göra en hund Lasse?”, då gör jag en trähund. ”Vi behöver ett spel”, då fixar jag det. På den vägen är det.

Du har även hittat på olika fantasifigurer för barnen. Kan du berätta mer om det?

– Det började med att vi gjorde radio och jag fick jag hoppa in och göra ett avsnitt och då hittade jag på ett troll som höll till i skolans källare. Det blev världens grej: ”Lasse, det finns ett troll här, kan vi få titta på det?”.  Då fick jag inreda ett litet rum i källaren och säga att han bor här. Barnen är jättenyfikna och även om de vet att det inte är sant är det ändå kul för dem. Sedan har det där spunnit vidare. Nu har det flyttat in en katt och då har jag svetsat en stålkatt. Katten har svårt att bli kompis med andra och det i sin tur har blivit ett filmprojekt om hur man blir en bra kompis.

Vad får du för respons från barnen?

– De känner nog att jag tar dem på allvar. Jag väldigt tydlig som person och det känner väl barnen, att jag utstrålar något som de trivs med, att de känner sig trygga med mig.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Huddinge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehuddinge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får utmärkelsen ”Min lokala Huddinge-hjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgåsbord på Solliden-restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala hjälte får ett årskort för familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inredningskonsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners