ANNONS

Leif Pettersson: ”Man ska lyssna på barnen”

Lokal hjälte i Mitt i Söderort Liljeholmen – Leffe Pettersson
Leif Petterson beskrivs som en person som verkligen bryr sig.
Leif Pettersson har jobbat i parklekar i över 40 år.
Sedan 1981 har han funnits på plats i Solberga.
– Man ska lyssna på barnen, säger han.
ANNONS

Leif Pettersson hade egentligen tänkt bli tekniker och utbildade sig till svagströmselektriker på gymnasiet. Men så fick han av en slump sommarjobb i en parklek.

– Min mamma bröt benet kvällen innan hon skulle börja jobba – och då fick jag rycka in. Då förstod jag att människor var min grej.

I över 40 år har han jobbat inom parkleksverksamheten, vilket är längst i Stockholms stad.

Leffe Pettersson. Foto: Anna Z Ek

I Solberga har han varit sedan 1981, först i dåvarande Apelsinlunden och senare i parkleken Kristallen, som även har djur.

Han har hyllats för sitt engagemang för barn och unga, i en Facebookgrupp han man till och med föreslagit att det borde resas en staty över honom. Han har lekt med flera generationer barn genom åren, nu möter han barnbarnen till dem som gick i parkleken i början.

Vad är det som gör jobbet så roligt?

– Jag får betalt för att leka (skratt). Jag har lite kontorstid på morgonen, men det gillar jag inte så mycket. Jag tycker om att jobba med människor och djur.

ANNONS

Vad är det allra bästa?

– Det är när man träffar tidigare barn, som varit lite struliga, och som nu kommer med barnvagnen och har ett ordnat liv. Det är roligt. Jag har själv inga barn, men jag är gudförälder till fem barn, varav ett par har föräldrar som gått i parken.

Vad är det viktigaste när man jobbar i en parklek?

– Man ska ta sig tid och lyssna på barnen. Finnas till hands. Vi är inte lärare eller föräldrar, vi är något mittemellan, lite som storasyskon.

Vad har ni på gång just nu?

– Vi har börjat bygga hinder till vår kaninhoppning, och två av våra marsvin väntar ungar. Vi har en djurklubb med 35 inskrivna barn som är mellan 9 och 12-13 år. De har i sin tur gått en grundläggande djurskötarutbildning på tio lektioner.

 

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners