ANNONS

Marie plockar skräp på Kungsholmen – gör stadsdelen finare

Hjälte, Skräp, Marie Zimmerman som har startat en facebok grupp för att plocka skräp.
Marie Zimmermans vision är att Kungsholmen ska bli den minst skräpiga stadsdelen i Stockholm.
Matförpackningar, cigarettfimpar och plastpåsar. Marie Zimmerman tröttnade på att Kungsholmen blivit "Skräpholmen" och startade i mitten av januari en grupp som tillsammans går på skräpplockarpromenader. Nu har hon nominerats till hjälte på Kungsholmen.
– Vad roligt. Hjältar är dock alla i gruppen.
ANNONS

Marie Zimmerman som har bott på Kungsholmen sedan 2009 tröttnade på att stadsdelen blivit allt skräpigare och skräpigare. Ingen, och speciellt inte barn, ska behöva vistas eller leka bland skräp. Hon ville göra något konkret som kunde förbättra situationen.

Vill ha ett finare Kungsholmen

I mitten av januari startade hon därför Facebook-gruppen ”Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen”. I dag har gruppen över 180 medlemmar.

Nu har Marie nominerats till min lokala Kungsholmshjälte för sin kamp mot ett mindre skräpigt och därmed finare Kungsholmen.

– Det känns oerhört roligt. Jag är väldigt glad för den fina nomineringen.

Städhjältarna träffas varje vecka

Varje torsdag klockan 18 träffas gruppen och plockar skräp under en timme på olika platser i stadsdelen. De utgår från Rålis utegym. Flera av medlemmarna går dessutom och plockar skräp själva när det passar. Nyligen utökade gruppen med ytterligare en grupp som utgår från Café Eldkvarn, också på torsdagar klockan 18.

– Nu är vi ännu större och starkare. Ju fler vi blir desto mindre accepterat blir det att kasta skräp på ett oansvarigt sätt. Förhoppningsvis får de som ser oss plocka skräp sig en tankeställare. Det kan leda till att nedskräpningen minskar, hoppas och tror Marie Zimmerman.

Hon berättar att gruppen får många glada tillrop under sina promenader.

– Torsdagshjältar och kämpar brukar vi exempelvis få höra. Många på Kungsholmen känner igen oss och vet vilka vi är, så det är roligt.

Hoppas staden tar mer ansvar

Vidare hoppas Marie Zimmerman kunna påverka Stockholms stad så att de kan ”dra sitt strå till sopstacken” och bland annat ordna fler och bättre sopkorgar, mer frekventa tömningar, utökad städning där det behövs och tydligare information.

ANNONS

Hennes vision är att Kungsholmen ska bli den minst skräpiga stadsdelen i Stockholm.

– Jag är tacksam för varenda städhjälte i gruppen. Tillsammans gör vi något roligt av något tråkigt. Och tillsammans gör vi skillnad, säger hon.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.