Mary räddade livet på bästa vännen på badet

Maria drogs upp ur vattnet av bästisen – och hjälten – Mary.
Maria drogs upp ur vattnet av bästisen – och hjälten – Mary.
Mary, 8 år, räddade sin kompis Maria från att drunkna på Torvalla.
Mary, 8 år, räddade bästisen Maria från att drunkna på Torvalla.
Maria drogs upp ur vattnet av bästisen – och hjälten – Mary.
Maria drogs upp ur vattnet av bästisen – och hjälten – Mary.
Mary Hoang, 8, räddade bästisen Maria från att drunkna när Maria sjönk till botten i Torvalla simhall. Enligt Marias mamma Tina Brattlund var insatsen livsavgörande.
Vem är din hjälte? I Mitt i:s stora satsning Min lokala hjälte vill vi ha din hjälp. Nominera dem som gör Haninge lite bättre.

Hjälteinsatsen är sedan Marias mamma Tinas facebook-inlägg en stor snackis på sociala medier.

Mitt under skolans badtimme i Torvalla simhall – när Maria och bästisen Mary lekte som bäst – föll Maria med ryggen före från en cylinderformad flytleksak.

Enligt mamma Tina Brattlund sjönk Maria mot botten, fick  in vatten i andningsvägarna och blev handlingsförlamad  – när en arm plötsligt drog upp Maria.

Kompisen Marys arm.

Enligt läkaren räddade Mary livet på min dotter

Marias mamma Tina Brattlund

– Senare konstaterade sjukvården via röntgen två förträngningar i vänster lunga på grund av vattnet. Enligt läkaren räddade Mary livet på min dotter, säger Tina.

Händelsen inträffade på skärtorsdagen, den 29 mars. Maria insjuknade i lunginflammation efter incidenten och blev väldigt dålig, men är enligt Tina sakta på bättringsvägen.

När Mitt i träffar de två kompisarna i Åbyparken hemma i Västerhaninge är det full rulle i parken.

Mary har fått en vit gosebjörn av Maria som tack för hjältedådet. Nallen är med i parken.

De minns båda händelsen för en knapp månad sedan.

– Mary var på botten och styrde, jag var uppe på flytleksaken. Plötsligt åkte vi in i kanten och jag föll ner. Jag minns att jag inte kunde röra mig, jag såg ingenting. Sedan kände jag en arm som drog upp mig. Jag blir glad när jag tänker på att det slutade bra, säger Maria.

Marys storasyster Madeleine Hoang och Tina är med i parken.

Det var inte så länge sedan Mary började ta simlektioner på Torvalla

Marys storasyster Madeleine Hoang

– Mary har berättat hemma att hon var rädd att hennes kompis skulle drunkna. Det var inte så länge sedan Mary började ta simlektioner på Torvalla, och vi är inte säkra på att hon haft modet att dra upp Maria utan den säkerheten, säger Marys storasyster Madeleine.

Enligt Tina har rektorn på Åbyskolan i Västerhaninge beklagat det inträffade till familjen. Skolan ska också ha gjort en tillbudsanmälan enligt Tina.

Tina har polisanmält händelsen.

– Jag fick ingen information om det som skett förrän Maria sade det själv till mig. Sedan förstod vi mer hos sjukvården. Vi frågar oss varför ingen personal i simhallen drog upp Maria eller varför ingen sade något till mig, säger Tina.

 

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Haninge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehaninge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Haningehjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners