Johan räddade grannar ut ur brinnande hus

johan
Johan Nilsson Borsséns handlingskraft och mod kan ha räddat många människoliv.
Johan Nilsson Borssén räddade människor ur det brinnande höghuset i Rågsved. Han är nu nominerad till Min lokala Söderortshjälte.

Vad hände på kvällen den 20 januari, på Bjursätragatan 8?

– Min sambo och son låg och sov men jag var halvvaken, när jag hörde att brandlarmet gick. Jag gick ut i korridoren, som var rökfylld. Där mötte jag en granne. Jag sa åt honom att ta hand om skadade. Själv ringde jag SOS Alarm. Sedan knackade vi på hos folk så att de vaknade, och såg till att de kom ut ur huset.

Var du rädd?

– Nej. det var först när brandkåren kom och sa åt oss att gå ut som jag tänkte på att jag själv varit i fara. Jag var därinne i 20 minuter men det kändes som en och en halv minut. Det var så intensivt.

Vilket är ditt råd till andra om de hamnar i samma situation?

– Försök att behålla lugnet! Ett råd som är bra innan det börjar brinna: Se till att du har en hemförsäkring. Det hade vi. Andra hade det inte, och då blir det väldigt svårt efteråt.

Hur gick det med er lägenhet?

– Den fick inga vattenskador men det luktade illa av all rök. Vi fick hjälp att få bort den dåliga lukten, fick bo gratis i en månad och sedan reducerad hyra. Men nu har vi flyttat till Högdalen, så vi finns inte kvar i huset.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners