ANNONS

Räddade livet på Håkan – nu kan hon bli Min lokala Hjälte

Täby hjälte Veronica Morris kardiolog livräddare_
Hon räddade livet på en man som fick hjärtstopp.
Håkan åkte sin vanliga tur på rullskidor när han föll ihop på en parkering i Mörby. "Så evigt och oerhört tacksam att jag får fortsätta leva och Veronica gjorde det möjligt!", så skriver Håkan om Veronica i sin motivering till Min lokala hjälte.
ANNONS

Veronica Morris Zamora var på väg till jobbet som kardiolog på Danderyds sjukhus när hon såg en man ligga på marken. Det var tisdagen den 15 oktober 2019.

– Jag brukar åka Roslagsbanan men den här dagen när jag gick av tåget låg en man på marken. Han var vid medvetande och tre kvinnor hjälpte till, minns hon.

Slutade andas

Veronica gick fram och frågade hur han mådde, och då blev han sämre. Hon gjorde en undersökning men då slutade Håkan att andas.

– Jag kunde konstatera hjärtstopp och började med hjärt och lungräddning, medan en annan kvinna ringde ambulansen, berättar Veronica. 

När ambulansen väl kom hade han fått igång hjärtat och Veronica kunde gå till jobbet.

I huvudet snurrade en massa tankar.

Aldrig upplevt något liknande

Veronica arbetar sedan 2001 på Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, och har bott i Täby i tio år. I sitt yrke vet hon precis hur hon ska hantera ett hjärtstopp.

– Jag är ju hjärtläkare men har aldrig varit med om det utanför sjukhuset. På sjukhuset vet jag ju exakt vad jag ska göra och har all utrustning, men när det var så här utanför, och när jag förstod att det var just hjärtstopp. Det var väldigt annorlunda, säger hon.

ANNONS

Kunde sitta ned och prata

Väl på sjukhuset hörde Veronica att ambulansen med Håkan var på väg in. Han hade då fått ytterligare hjärtstopp i ambulansen. 

Hon kunde senare leta upp honom i huset och sitta ned och prata med honom. 

– Vi kunde prata igenom det som hänt. Det var väldigt annorlunda men det kändes väldigt fint att få hjälpa honom. Det blev mycket nära, berättar hon.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.