Han räddade ett liv – kan bli årets lokala hjälte

Jimmy hjälpte en synskadad man som ramlat ner på tågspåret i Kragstalund.
Jimmy Pettersson hoppade över staketet för att komma fram till mannen som låg på spåret.
När mannen föll ned på järnvägsspåret hoppade Jimmy Pettersson efter och räddade hans liv.
– Jag hann inte tänka, jag bara hoppade, säger Jimmy, först ut att nomineras till Min lokala Vallentunahjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill vi ha din hjälp! Nominera dem som gör Vallentuna lite bättre.

Jimmy Pettersson stod och väntade på tåget i Kragstalund. Den här dagen strax innan jul var han tidigare än vanligt eftersom han skulle skriva teoriprov till körkortet. På andra sidan stod en synskadad man som kommit bort från perrongen och ropade på hjälp.

Alla ropade stopp

– Det kom en kille som ledde honom tillbaka och släppte honom. Men sedan gick han bara närmare kanten. Till slut ropade alla på Stockholmssidan ”nej, nej, stopp!”.

Mannen hann inte stanna och föll ner på spåret.

– Samtidigt såg jag två lysen i kurvan, det var tåget som närmade sig. Staketet mellan spåren är ganska högt. Men jag har ju erfarenhet av parkour och vet att jag kan hoppa över hur lätt som helst. Så jag gjorde det och hjälpte honom upp på perrongen. Och precis då hann tåget stanna.

– Det kom en kille som ledde honom tillbaka och släppte honom. Men sedan gick han bara närmare kanten. Till slut ropade alla på Stockholmssidan ”nej, nej, stopp!”.

Högt staket

Mannen hann inte stanna och föll ner på spåret.

– Samtidigt såg jag två lysen i kurvan, det var tåget som närmade sig. Staketet mellan spåren är ganska högt. Men jag har ju erfarenhet av parkour och vet att jag kan hoppa över hur lätt som helst. Så jag gjorde det och hjälpte honom upp på perrongen. Och precis då hann tåget stanna.

Mannen var räddad. Men Jimmy ville inte missa sin skrivning och hoppade tillbaka samma väg. De hann inte säga så mycket till varandra där och då.

Uppmärksamhet

Efteråt blev han uppringd av den synskadade mannen.

– Han ville ringa och tacka. Jag tyckte det var fint av honom att han gjorde det.

Jimmy Petterssons insats blev uppmärksammad på Facebook och han blev intervjuad av Expressen. Själv blir han lite besvärad av uppmärksamheten.

– Jag har jättesvårt att ta emot sånt, säger han. Man vill inte skryta eller få hybris. Jag var lite skraj efteråt men det var ingen jättegrej för mig. Även om det förstås ändå var en stor grej att rädda någons liv.

Vad gör du annars på dagarna?

– Jag går ellinjen på Åva. Och så är jag med SKU, Svenska kyrkans unga. De har gudstjänst på onsdagar där jag fixar ljud och är vaktis.

Hur gick det på provet?

– Jodå, jag fick mitt körkort.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners