Lova räddade pojke från att drunkna

Lova Blomqvist räddade en pojke från att drunkna vid Långsjön i Snättringe i somras.
Lova Blomqvist räddade en pojke från att drunkna vid Långsjön i Snättringe i somras.
Lova Blomqvist räddade en pojke från att drunkna vid Långsjön i Snättringe i somras.
Lova Blomqvist räddade en pojke från att drunkna vid Långsjön i Snättringe i somras.
Femtonåriga Lova Blomqvist räddade en pojke från att drunkna i Långsjön förra året.
– Min farmor blev jättestolt när detta hände, säger Lova Blomqvist.

Det var bara en hand som stack upp över vattenytan. Lova Blomqvist reagerade instinktivt.  Hon drog upp pojken som ramlat och slagit i huvudet vid klippbadet i Snättringe när han försökt att svinga sig från en lian ner i vattnet.

Vad var det som hände?

– Jag hade precis gått upp ur vattnet när jag såg att pojken som skulle svinga sig i lianen inte släppte repet. Man måste släppa längst ut, annars slår man i huvudet. Men han tvekar, faller ner i vattnet, får en hård smäll i huvudet. Jag ser hur hans ögon stänger sig. Han glider ner i vattnet och jag tänker att om jag inte tar tag i handen överlever han inte. Han andades först inte, jag trodde att han var död. Men sedan började han väsa. Jag skrek åt de andra att ringa ambulans.

Har du tänkt på händelsen efteråt?

– Jag kan tänka på vad som hade hänt om jag inte hade dragit upp honom. Men det var jättetungt, en vuxen hade jag inte orkat. Alla i Huddinge slänger sig i repet, jag har gjort det sedan jag var liten. De borde bygga en stege där för att ta sig upp för trädet tycker jag.

Känner du dig som en hjälte?

– Lite. Min farmor är jättestolt, hon började gråta. Men det borde vara allmänbildning att lära sig livräddning. Om jag hade behövt göra mun mot mun-metoden hade jag behövt ta hjälp av någon.

Pojken som räddades är trettonårige Vilgot Smedslund i Huddinge. Han fick en lättare hjärnblödning och fick gipsa ena armen i en vecka. Han har haft huvudvärk till och från men mår bra i dag.

– Jag är extremt tacksam att hon drog upp mig, säger Vilgot Smedslund.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Huddinge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehuddinge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Huddingehjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners