Samir hjälper unga att hitta rätt

– Jag kommer att ha kvar mitt engagemang hela livet, det är en del av mig, säger Samir.
– Jag kommer att ha kvar mitt engagemang hela livet, det är en del av mig, säger Samir.
Samir Aamer är kontaktperson för unga killar som behöver vuxenstöd och han startade Lägg ner ditt vapen, i protest mot våld och diskriminering.
– Jag tröttnar aldrig på att hjälpa unga, säger Samir, nominerad till Söderortshjälte.

Många tycker att det räcker att arbeta heltid. Men Bredängskillen Samir Aamer, 25, har krafter över när arbetsdagen som socialpedagog vid Grindtorpsskolan i Alby är slut. Som kontaktperson (via socialtjänsten) åt en ung kille är han alltid tillgänglig per telefon – och framför allt träffas de två kvällar i veckan.

Vad gör ni?

– En kväll tränar vi – går på gym eller kampsportar. En kväll gör vi något annat roligt – går ut och käkar, går på bio eller till ungdomsgården i Vårberg. Jag finns som ett stöd i vardagen och hjälper honom att hitta intressen som är meningsfulla och roliga.

Du har hjälpt unga killar i över tre år. Vad driver dig?

– Jag har alltid tyckt om att stödja ungdomar. Jag ser det inte som ett arbete utan som ett stort intresse. Och jag tror att det är jätteviktigt att unga killar får goda förebilder.

Varför startade du Lägg ner ditt vapen 2011?

– Jag, min tvillingbror Karim och kompisen Jiyan Bagcivianci gjorde det, som en reaktion på våld, diskriminering och droger. Startskottet var en stor manifestation i Bredäng. Föreningen var jätteaktiv i flera år. Nu har vi mindre tid, men vi har fortfarande till exempel föreläsningar och workshops, säger Samir Aamer.

Han tar med sig sitt engagemang mot våld i sitt arbete som socialpedagog.

– I Lägg ner ditt vapen har vi alltid pratat om vikten av att få in arbetet mot våld i skolorna. Det var därför jag sökte jobb i Botkyrka. Där jobbar skolorna med MVP (Mentors in Violence Prevention), som jag gillar. På min skola håller niorna i undervisningspass om våld för eleverna i årskurs sex, med oss vuxna som stöd. Det är jättebra – de yngre tar till sig när de äldre berättar och de äldre växer genom att de får ta ansvar. Jag tror starkt på att jobba på det sättet.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners