Börje Sandén: ”Vår historia är så spännande”

Som nybliven 90-åring prisades Börje Sandén med ett eget stipendium av kommunen.
Som nybliven 90-åring prisades Börje Sandén med ett eget stipendium av kommunen.
Börje Sandén har spridit lokal historia till generationer Upplands-Brobor, ända sedan kommunen grundades 1952.
Han fyllde nyss 90 år och prisades med ett eget stipendium, som ska delas ut till människor som för arvet vidare.

I över 60 år har Börje Sandén grävt i arkiven och hittat uppgifter som belyser Upplands-Bros centrala roll i Sveriges historia. Med bakgrund som lärare har han alltid velat nå ut för att levandegöra det förgångna. Han var med att grunda Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut år 1987, en ideell förening som ritat om den historiska kartan.

Hur känns det att kommunen uppkallar ett stipendium efter dig?

– Det är fantastiskt. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att få en större erkänsla. Vi jobbar ju ideellt hela tiden.

Vad hoppas du att stipendiet går till? 

– Till insatser som hjälper oss att få allt vårt arbete användbart. Det är redan digitaliserat, men på ett gammalmodigt sätt som inte är tillgängligt i dag.

För ett par år sedan flyttade Börje Sandén från ett radhusområde till centrala Bro. Hela lägenheten är ett enda stort arkiv, med egna böcker uppradade på bokhyllorna. Däribland hembygdsboken ”Det hände i Upplands-Bro”, som han skrev på uppdrag av kommunen.

Vilken roll spelade området förr i världen? 

– Den katolska kyrkan hade sitt högkvarter i den här kommunen. Påven bestämde över ärkebiskopen och ärkebiskopen satt på ärkebiskopsborgen vid Stäket. Sveriges huvudort var egentligen Stäket.

Lever något av historien kvar i dag?

– Du har säkert lärt dig i skolan att den första riksdagen var i Arboga. Glöm det. Vid Kungsängens kyrka hölls ett möte år 1502 där den regerande biskopen deltog, tillsammans med bönderna som var kallade för första gången.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Upplands-Bro lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteupplandsbro@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Upplands-Brohjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners