ANNONS

Erik har sjungit 2300 timmar i hemtjänsten

erik svensson
Erik Svensson sjunger för Lennart Fredriksson för 139:e gången.
För fem år sedan började Erik Svensson ta med sitt keyboard när han gjorde rundorna i hemtjänsten i Hammarbyhöjden och Björkhagen. I dag har han spelat 2291 timmar och kör ibland uppemot 50-60 låtar om dagen. Och mer ska det bli.
ANNONS

I dag är Erik Svensson hemma hos Lennart Fredriksson i Björkhagen. För 139:e gången. Lennart är en av 22 lyckliga pensionärer som Erik Svensson sjunger och spelar för en timme i veckan.

Mellan låtarna lyser Lennart upp av gamla minnen. Av mamma, när hans kompis Klacken åkte in i det militära, när de fick telefon hem i Norrbotten, ett finskt bröllop i Haparanda. Starkast lyser Lennart när han berättar om hur de efter lång tid och hårt jobb äntligen lärde sig dansa den där tangon, han och hans nu bortgångne fru Ammy.

– Det är därför jag gör det här, säger Erik Svensson. Att få se alla de här minnen komma till liv är fantastiskt. Det är något visst med musiken och minnen.

Hur började du med det här?

– Jag jobbade som vårdbiträde i hemtjänsten och brukade sjunga för de äldre när de skulle sova. Berättade för en kvinna att jag brukade göra julkonserter och då sa hon att hon så gärna skulle höra mig spela, men att det såklart inte skulle gå. ”Det ska det visste” tänkte jag och tog med mitt keyboard nästa gång, och på den vägen är det.

Varför fortsätter du?

– För att det är så himla roligt. Jag skulle faktiskt kalla det mitt kall. Visst är det motigt ibland, men om inte jag gör det vem ska då? Jo ingen, och så kan vi inte ha det.

När slutar du?

– Jag fortsätter så länge det är kul och det har varit kul i fem år nu och jag känner inte att det börjar bli tråkigt. År 2000 slutade jag i hemtjänsten för att jag höll på att bli utbränd. Då jobbade jag deltid. Nu jobbar jag heltid och går hem glad varje dag.

ANNONS


Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.